Καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης: Αδικαιολόγητες διαστάσεις από τις εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

17:05 17/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Δήλωση του Καθηγητή Μιχάλη Οικονομίδη σχετικά με την ανακοίνωση της εταιρείας Noble Energy και την συζήτηση που ακολούθησε.

1.    Η ανεπίσημη ανακοίνωση της Noble Energy σχετικά με τις εκτιμήσεις της για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12»,  πήρε αμέσως αδικαιολόγητες διαστάσεις στην Κύπρο

τόσο από πολιτικούς αλλά και «ειδικούς».

2.    Πρώτα από όλα, 3 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προκαλεί απογοήτευση (αναφέρομαι στις εκτιμήσεις για τα πιθανά αποθέματα).

Η πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ (στο κοίτασμα Mari) και οι ανάλογες εκτιμήσεις  ήταν για αποθέματα της τάξεως των 0.5 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Για να μπορέσει να γίνει αντιληπτή η ποσότητα του φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την εταιρεία Noble Energy (3 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου) ότι μπορεί να έχει το κοίτασμα στο «Οικόπεδο 12», αυτή είναι ικανή να καλύψει τις  ανάγκες της Κύπρου σε παραγωγή ηλεκτρισμού για 40 χρόνια.

3.    Το «50%» το οποίο χρησιμοποίησα σε προγενέστερες δηλώσεις μου, σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίζεται στα στοιχεία των σεισμικών  δεδομένων και ανακλάσεων για την περιοχή, και αφορούν το πάχος του ταμιευτήρα. Το κοίτασμα γίνεται παχύτερο με διεύθυνση προς τον Βορρά. Η δήλωση αυτή δεν έχει να κάνει με αισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες προβλέψεις αλλά με καθαρά τεχνικά στοιχεία και δεδομένα.

4.    Μια μόνο γεώτρηση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να δώσει οριστικά αποτελέσματα  για έναν ταμιευτήρα υδρογονανθράκων, παρά μόνο ενδείξεις. Τα συμπεράσματα από τα στοιχεία μιας γεώτρησης μπορεί να κυμαίνονται σε δυο εντελώς διαφορετικά άκρα. Για παράδειγμα μια γεώτρηση της οποίας τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει μεγάλες ποσότητες

υδρογονανθράκων,  μπορεί να μην είναι ικανή να παράγει όσο μια άλλη με μικρότερα αποθέματα, αφού η παραγωγή, άρα και η οικονομική αξιοποίηση μιας γεώτρησης και ενός ταμιευτήρα γενικότερα  έχουν να κάνουν με μια πλειάδα τεχνικών χαρακτηριστικών και στοιχείων, εκτός των πιθανών αποθεμάτων. Επίσης τα αποθέματα δεν έχουν σχέση με την παραγωγικότητα μιας γεώτρησης (τον ρυθμό παραγωγής υδρογονανθράκων από μια γεώτρηση), η οποία είναι πολύ σημαντικότερη για την οικονομική αξιολόγηση των κοιτασμάτων. Χρειάζονται και άλλες γεωτρήσεις  οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Οι ταμιευτήρες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο – φυσικό αέριο )είναι ετερογενείς σχηματισμοί κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες σε όλη τους την έκταση, και για αυτό χρειάζεται να γίνουν και άλλες γεωτρήσεις ώστε να εκτιμηθούν σωστά τα αποθέματα τους.

Οι Ισραηλινοί έχουν διεξάγει 10 γεωτρήσεις τουλάχιστον, στα κοιτάσματά τους, εκ των οποίων ειδικά στην μια βρήκαν μόνο νερό και την οποία έπρεπε να την «ταπώσουν και εγκαταλείψουν». Αυτό  συνέβη στο Ισραηλινό κοίτασμα Leviathan, META από την απόδειξη και επιβεβαίωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που περιέχει

Keywords
Τυχαία Θέματα