“Μάχες χαρακωμάτων” Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης για την κατάσταση της Οικονομίας

15:43 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την δυνατότητα διαπραγμάτευσης του κράτους με την Τρόικα, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, την στιγμή που οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους – όπως υποστηρίζουν – βρίσκονται σε οριακό επίπεδο, εξέφρασε η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία ενημερώθηκε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία από τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για την κατάσταση

της κυπριακής οικονομίας.

Τόσο ο κ. Σιαρλή όσο και ο κ. Δημητριάδης δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Βουλευτές ανέφεραν ότι ο ΥΠΟΙΚ τους ενημέρωσε ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του κράτους για τα επόμενα τρία χρόνια (2012, 2013 και 2014) ανέρχονται σε 4,46 δις περιλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, κάτι που προκάλεσε ερωτηματικά λόγω της απόκλισης από τις αντίστοιχες, ψηλότερες εκτιμήσεις των διάφορων οίκων αξιολόγησης.

Για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο Διοικητής της ΚΤ φέρεται να ανέφερε ότι αυτές θα εκτιμηθούν με την κάθοδο στην Κύπρο ελεγκτικού οίκου, τύπου Black Rock, ο οποίος θα αξιολογήσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Πληροφορίες φέρουν τον Υπουργό να διαβεβαίωσε ότι μετά από επαφές του με τις εμπορικές τράπεζες διαφαίνονται καλές προοπτικές για ανανέωση των κυβερνητικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους κυρίους Σιαρλή και Δημητριάδη δεν ικανοποίησαν τους Βουλευτές με εξαίρεση τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, το οποίο μιλά για συνειδητή κινδυνολογία που πλήττει τον τόπο.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ και ο κ. Δημητριάδης τους ενημέρωσαν πως οι διαφορετικές εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες τόσο του κράτους όσο και του τραπεζικού τομέα οφείλονται σε διαφορετική μεθοδολογία, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση που μετρά είναι αυτή της Τρόικα «η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως εκείνο το μήνα να ολοκληρωθεί το μνημόνιο με την Τρόικα.

Επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση ότι αντί να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Μάιο του 2011, οπόταν η Κύπρος αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές, περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να υποβάλει αίτημα στήριξης από τον μηχανισμό, για να συντηρήσει «το μύθο ότι φταίνε οι Τράπεζες», όπως είπε, σημειώνοντας ότι «έβαλαν τα συμφέροντα του τόπου κάτω από τα συμφέροντα του κόμματος».

«Εάν ζητούσαμε βοήθεια από τότε δεν θα δεχόμασταν τις υποβαθμίσεις που ακολούθησαν, δεν θα φτάναμε στο σημείο σήμερα τα ομόλογά μας να είναι σκουπίδια και δεν θα έτρεχε ο ΥΠΟΙΚ από ημικρατικό οργανισμό σε ημικρατικό οργανισμό για να βρει χρήματα, δεν θα προσπαθούσε να βάλει χέρι στα ταμεία συντάξεως», είπε.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τις άλλες τέσσερις χώρες που μπήκαν στο Μηχανισμό (Ελλάδα, Ιρλανδία Πορτογαλία και Ισπανία) διό

Keywords
Τυχαία Θέματα