Οικολόγοι: Το ψευδοκράτος κάλεσε συγγενείς αγνοουμένων να δώσουν κατάθεση

15:27 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει ότι τα τελευταία 24ωρα, το κατοχικό καθεστώς επικοινώνησε με συγγενείς τριών αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και τάφηκαν πρόσφατα, καλώντας τους να προσέλθουν στις «αστυνομικές αρχές» του ψευδοκράτους για να δώσουν κατάθεση, σε σχέση με το θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι σύμφωνα με δηλώσεις των συγγενών αγνοουμένων, όταν με δική τους πρωτοβουλία αποτάθηκαν προχθές

στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη για να τους συμβουλεύσει τι θα πράξουν, ο κ. Κληρίδης τους παρότρυνε, τηλεφωνικώς και μέσω της ιδιαιτέρας του, να πάνε να καταθέσουν στο ψευδοκράτος.

«Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι, από τη στιγμή που οι προσφυγές έχουν γίνει κατά της Τουρκίας, οι στρατιώτες της οποίας φέρονται να είναι οι δράστες των εγκλημάτων, υποχρέωση να διεξάγει έρευνες έχει η Τουρκία και οι δικές της αστυνομικές ή στρατιωτικές αρχές, με την εξασφάλιση του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας των μαρτύρων και μόνο αυτή. Η εμπλοκή των ‘αρχών’ ενός μη αναγνωρισμένου διεθνώς και από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ‘κράτους’ δεν εξασφαλίζει την ορθή και σύννομη διερεύνηση οποιουδήποτε αδικήματος», αναφέρεται.

Το Κίνημα προσθέτει ότι η το κατοχικό καθεστώς δεν είναι κράτος με την έννοια του διεθνούς δικαίου, δεν έχει υπογράψει (ούτε και θα μπορούσε άλλωστε), διεθνείς συνθήκες, ούτε τη Συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν είναι φορέας διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και δεν μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε απόφαση του ΕΔΑΔ.

Εκφράζει την άποψη ότι ο φόβος των συγγενών των αγνοουμένων ότι θα κατηγορηθούν από το ΕΔΑΔ αν δεν προσέλθουν στις τουρκοκυπριακές “αρχές” για μη συνεργασία για την εξιχνίαση των εγκλημάτων, είναι αβάσιμος.

«Είναι πεποίθηση μας πως δεν είναι δόκιμες οι όποιες συγκρίσεις με την Επιτροπή Αποζημιώσεων, η οποία συστάθηκε κατόπιν γνωμάτευσης του ΕΔΑΔ και θεωρείται εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας. Θεωρούμε επίσης ότι το ζήτημα πρέπει να τύχει αντιμετώπισης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να δώσει επίσημη γνωμοδότηση για να μπορέσουν οι συγγενείς να λάβουν επίσημα, και όχι μέσω της ιδιαιτέρας του Γενικού Εισαγγελέα, οδηγίες για το πώς ν` απαντούν σ` αυτές τις κλήσεις και όχι ο καθένας να πράττει κατά το δοκούν», καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα