Λύπη εκφράζει ο Γιώργος Βασιλείου για το διορισμό Υποδιοικητή της ΚΤ

17:54 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έκπληξη και μεγάλη λύπη, εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, για το διορισμό του μέχρι σήμερα Ανώτερου Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή της Τράπεζας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν προβαίνει σε δηλώσεις με

στόχο να ασκήσει κριτική είτε στο έργο είτε στις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αλλά να αναφέρει ότι θεωρεί πως «αυτή η πράξη η σημερινή είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου».

«Ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη λύπη μου αλλά και τη μεγάλη έκπληξή μου για την ανακοίνωση του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», είπε, για να προσθέσει ότι η «έκπληξή μου είναι πραγματικά μεγάλη γιατί όπως όλοι γνωρίζετε, η θέση αυτή ήταν κενή για 50 τώρα χρόνια. Πέρασαν πολλοί πρόεδροι, ξεκινώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, εμένα, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Χριστόφια. Και θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι το Σύνταγμα έλεγε ξεκάθαρα ότι τη θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ πρέπει να την κατέχει ένας Τ/κ. Όμως τώρα αποφασίζεται την τελευταία στιγμή για να διοριστεί ένας Ε/κ».

Ο κ. Βασιλείου είπε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τις θέσεις του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, που επίσης το Σύνταγμα έλεγε ότι πρέπει να είναι Τ/κ, υπήρχε αμφισβήτηση. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν προήχθη ο Πέτρος Κληρίδης στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα το 2000, αποφάσισε να μην διορίσει βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ακριβώς γιατί πίστευε ότι έτσι ήταν το σωστό. «Και στη συνέχεια είδαμε ότι διορίστηκε άλλος», σημείωσε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά, η θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ έμενε κενή. Και έμενε κενή ακριβώς γιατί δεν υπήρχε λόγος να διοριστεί ένας Ε/κ, μια που ο βασικός λόγος για τον οποίο στο Σύνταγμα προέβλεπε να υπάρχει ένας Ε/κ και ένας Τ/κ ήταν για να υπάρχει μια ισορροπία.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όταν έφυγαν οι Τ/κ από τη διακυβέρνηση, «μείναμε εμείς, προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα. Διορίζεται όμως τώρα ένας Υποδιοικητής, ο οποίος εκτελούσε ήδη τα καθήκοντα τα οποία τώρα αναφέρεται ότι θα συνεχίσει να εκτελεί. Γι’ αυτό η έκπληξη».

Εξήγησε ότι μιλά για λύπη γιατί θεωρεί ότι ο κάθε πρόεδρος έχει σαν βασικό καθήκον να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου με τέτοιο τρόπο ώστε να πετυχαίνει το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα πάντα. Φυσικά, όλοι οι πρόεδροι θα ήθελαν καλοπροαίρετα να κάνουν αυτό το πράγμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, είπε ο κ. Βασιλείου, «η Κύπρος βρίσκεται στην πιο μεγάλη οικονομική κρίση που είχε ποτέ. Για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή σύμπραξη μεταξύ όλων μας». Μετά την επιτέλους συμφωνία στο Μνημόνιο, είπε, «ετοιμάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα τα νομοσχέδια, να υποβάλλονται στη Βουλή και ομόφωνα η Βουλή, να ψηφίζει αυτά τα νομοσχέδια. Αυτό έγινε για να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα κυρίως στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κύπρου είμαστε ενωμένοι. Και ξαφνικά έρχεται αυτός ο διορισμός ο οποίος κάθε άλλο παρά εκφράζει αυτό το συναίσθημα της ομοφωνίας ή της συνεργασίας».

Ο κ. Βασιλείου είπε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να έχει για τον τόπο αρνητικά αποτελέσματα και αρνητικές επιπτώσεις αφού θα δημιουργηθεί μια σοβαρή ένταση σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. «Ναι μεν ο Πρόεδρος είναι πρόεδρος μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά τότε μόνο παίρνει μια απόφαση η οποία είναι τόσο σημαντική αν αυτό είναι απαραίτητο για το καλό του τόπου. Σήμερα, η απόφαση αυτή το μήνυμα που στέλλει έξω είναι ότι απλούστατα ο σημερινός Πρόεδρος θεωρεί ότι όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί αύριο, δεν θα είναι σε θέση να πάρει τη σωστή απόφαση».

Διερωτήθηκε επίσης τι εντύπωση θα δημιουργηθεί στους ξένους και ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Απ’ ότι εγώ νομίζω, θα εκπλαγούν διότι δεν θα μπορούν να καταλάβουν τι σκοπούς άλλους παρά οιουσδήποτε άσχετους με την οικονομική κρίση μπορεί αυτός ο διορισμός να εξυπηρετεί», ανέφερε.

«Ως ένας άνθρωπος που για πέντε χρόνια διετέλεσα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήξερα και ξέρω ότι όλοι οι πρόεδροι προσπαθούσαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους. Ο καθένας ανάλογα με τις απόψεις του. Και στην περίπτωση αυτή, βλέπω ότι γίνεται κάτι που δεν μπορώ να δικαιολογήσω, που με λυπεί και που θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχει τα αποτελέσματα που πολύ φοβάμαι ότι θα έχει», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλείου είπε ότι «δεν δυναμώνει η ΚΤ οιονδήποτε τρόπο διότι τα καθήκοντα τα οποία εκτελούσε ο νυν διορισθείς είναι αυτά που εκτελούσε έτσι και αλλιώς. Δεν προστέθηκε κάποιος άλλος άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να πει κανείς ότι χρειαζόταν για να βοηθήσει. Αν ο Πρόεδρος έβλεπε ότι υπήρχε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, τότε μέσα στο πνεύμα της συμπεριφοράς της αντιμετώπισης της κρίσης και της ομόφωνης ψήφισης των νομοσχεδίων, έπρεπε να καλέσει τους πάντες να το συζητήσει και να πει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και πώς αντιμετωπίζεται. Και όχι ξαφνικά όλοι να βρεθούμε μπροστά σε ένα τετελεσμένο γεγονός».

Keywords
Τυχαία Θέματα