Λόγω χρόνου δεν πρότεινε απευθείας πτήσεις Lufthansa στο Ερτζιάν ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ

11:02 26/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αν έβρισκε χρόνο θα πρότεινε στην Γερμανίδα Καγκελάριο να πραγματοποιηθούν απευθείας πτήσεις της Lufthansa στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν και σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τσαγλαγιάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το τουρκο-γερμανικό φόρουμ CEO που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της Αγκελα Μέρκελ

στην Τουρκία.

Στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, στην οποία παρέστη και ο ίδιος, ανέφερε, συζήτησαν και το θέμα της άρσης της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες προς τις χώρες μέλη της ΕΕ. Ερντογάν και Μέρκελ, πρόσθεσε, συζήτησαν επίσης το θέμα της επένδυσης της γερμανικής εταιρείας Volkswagen στην Τουρκία με την Γερμανίδα Καγκελάριο να εκφράζει στον Τούρκο Πρωθυπουργό την ικανοποίησή της εάν κάτι τέτοιο συμβεί.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι λόγω του Κυπριακού δεν μπόρεσε να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Πέραν των αναφορών της στο Κυπριακό, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει τα 30 δις ευρώ και μπορεί να αυξηθεί χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις γερμανικές επενδύσεις που γίνονται στην Τουρκία, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάγκη συνεργασίας που υπάρχει στον τομέα της ενέργειας. Το θέμα προς συζήτηση, είπε, δεν είναι μόνο οι κλασικές μέθοδοι ενέργειας, αλλά σημαντικές είναι και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την ανάπτυξη αυτού του τομέα, πρόσθεσε, στην Τουρκία υπάρχουν οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Στο ίδιο φόρουμ ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας, ανέφερε ότι η χώρα του έχει αποφασιστική στάση όσον αφορά την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ. Γίνονται, είπε, σίγουρα βήματα, αλλά 14 κεφάλαια δεν ανοίγουν λόγω της Κύπρου για να υποστηρίξει την τουρκική θέση ότι η τ/κ πλευρά που είπε ναι στο σχέδιο Ανάν τιμωρήθηκε και η ε/κ που είπε όχι επιβραβεύθηκε. Η Τουρκία, σημείωσε, είναι υπέρ της λύσης του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα