Εντιμη αντιμετώπιση της Κύπρου ζητά ο Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην “Bild”

10:52 26/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εντιμη και δίκαιη αντιμετώπιση της Κύπρου ζήτησε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Bild”, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απορρίπτοντας ως άδικους και υπερβολικούς τους ισχυρισμούς περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Παράλληλα, είπε ότι η Κύπρος είναι

έτοιμη για περαιτέρω ελέγχους από τα αρμόδια όργανα, λέγοντας ότι η χώρα δεν έχει τίποτε να κρύψει.

«Είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αλλά, την ίδια ώρα, απαιτούμε να μας μεταχειρίζονται δίκαια», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να “φέρουμε την οικονομία μας πίσω στο σωστό δρόμο”.

Επίσης, δήλωσε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την επιβολή νέων φόρων, όπως του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, λέγοντας ότι σε περίοδο ύφεσης οι νέοι φόροι επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο δημοσιογράφος της “Bild” ρώτησε τον κ. Αναστασιάδη πώς νοιώθει ως Πρόεδρος μιας χώρας που χαρακτηρίζεται παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε όπως αποφεύγονται οι υπερβολές και οι κατηγορίες και είπε ότι η Κύπρος είναι μεν μια μικρή χώρα με οικονομικά προβλήματα, αλλά, “αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χάσει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά της”.

«Εχουμε ξεπεράσει μεγαλύτερες προκλήσεις στο παρελθόν”, δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος και υπενθύμισε στον Γερμανό δημοσιογράφο την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, η οποία «διαιρέθηκε δια της βίας».

«Τώρα, θα βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη. Ωστόσο, οι υπερβολές και οι κατηγορίες θα πρέπει να αποφεύγονται», συνέχισε.

Σε ερώτηση πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει η κυπριακή οικονομία χωρίς ξένο χρήμα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι επί του παρόντος υπάρχει η επείγουσα ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου που δέχθηκε πλήγμα λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Επίσης, ανέφερε ότι συμφωνεί με τη θέση που εξέφρασαν Γαλλία και Γερμανία για συμφωνία στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου μέχρι το Μάρτιο και δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι καλές καθώς θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Τώρα χρειαζόμαστε μόνο ένα χέρι βοήθειας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς τι θα πράξει κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είπε ότι το ξέπλυμα χρήματος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πλήρως απαλλαγμένη από αυτό.

Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς κατά της Κύπρου ως άδικους και υπερβολικούς και σημείωσε ότι υπήρξαν συνεχείς έλεγχοι για το θέμα αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, είπε, η Κύπρος είναι έτοιμη για περαιτέρω ελέγχους από τα αρμόδια όργανα και έτοιμη να υιοθετήσει προτάσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Είμαι αποφασισμένος να τερματιστεί αυτή η συζήτηση», συνέχισε.

Ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε επίσης γιατί τόσοι πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες νοιώθουν άνετα στην Κύπρο. Απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και είπε ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι ολιγάρχες που ζουν και εργάζονται στο νησί.

«Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά. Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αλλά, την ίδια ώρα, απαιτούμε να μας μεταχειρίζονται δίκαια», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε επιφυλακτικός στο θέμα αυτό.

«Είμαι επιφυλακτικός. Δεν είμαι της άποψης ότι οι νέοι φόροι θα επιλύσουν τα προβλήματα» είπε και συνέχισε: «Η συνεχής αύξηση των φόρων στη διάρκεια μιας ύφεσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση».

Ερωτηθείς ποιο ρόλο διαδραματίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στις ελπίδες για διάσωση της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα έχει την στήριξή της, προβαίνοντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι η Κύπρος θα καταφέρει να πείσει και την αντιπολίτευση στη Γερμανία.

«Είμαι επίσης βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε τη γερμανική αντιπολίτευση. Ζητούμε μια έντιμη αντιμετώπιση. Θα κάνουμε το παν για να φέρουμε την οικονομία μας πίσω στο σωστό δρόμο», κατέληξε.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στην πολιτική εδώ και 32 χρόνια και ότι χαιρετώντας τον δημοσιογράφο της “Bild” του ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα