Λιλλήκας: Αντικρίζουμε τιμές που έχουμε να δούμε από την τουρκική εισβολή

21:57 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πρέπει να γίνουν με όσο πιο δίκαιο τρόπο γίνεται, δήλωσε απόψε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας προσθέτοντας πως το μνημόνιο που θα υπογραφεί θα καθορίσει και το μέλλον της Κύπρου, αφού είμαστε σε μια δύσκολη οικονομική θέση, στα όρια της φτώχειας και αντικρίζουμε εικόνες που δεν μας

τιμούν και έχουμε να δούμε από την εποχή της τουρκικής εισβολής, όπως είπε.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του στο Intercollege στη Λάρνακα ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές «δεν μοιάζουν με άλλες εκλογές αφού το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα ακόμα τραγικό αδιέξοδο, ενώ κάποιοι είχαν προειδοποιήσει ότι ξεκινώντας τις συνομιλίες χωρίς προετοιμασία του εδάφους, χωρίς να υπάρχει κοινή βάση, παρακάμπτοντας και αχρηστεύοντας τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα». Ανέφερε ακόμα ότι 38 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η Τουρκία γίνεται πιο αδιάλλακτη και προκλητική ενώ οι συνομιλίες για λύση του εθνικού προβλήματος δεν μπορούν να συνεχιστούν αφού δεν έχουν «μείνει περιθώρια για να διαπραγματευτούμε για μια πατρίδα ελεύθερη. 38 χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι η στρατηγική μας απέτυχε, ότι η στρατηγική μας χρεοκόπησε» είπε.

Πρόσθεσε ότι «κακώς ονομάστηκαν οι συνομιλίες κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογος, αφού ουσιαστικά αυτό επέτρεψε στην Τουρκία να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, ενώ ταυτόχρονα η ίδια έχει αποενοχοποιηθεί σε κάποιο βαθμό, και κατάφερε από θύτης να γίνει παρατηρητής. Κανένας από τους προηγούμενους Προέδρους της Κύπρου δεν φταίει για τη μη λύση του Κυπριακού» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά τίποτε δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Αφού ανέφερε ότι ορισμένοι «επιχειρούν καταγράφοντας τις συγκλίσεις μας να τις κληρονομήσουν στον επόμενο Πρόεδρο» είπε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα αποσύρει όλες τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις, θα θέσει το «Κυπριακό πρόβλημα πάνω στη σωστή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής» ενώ επανέλαβε την εισήγηση του για παράλληλη και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση.

Είπε ακόμα ότι οι εμπειρίες του στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Εμπορίου τον κάνουν να γνωρίζει «πως η Τουρκία αντιδρά ανάλογα με το πολιτικό κόστος που έχει. Σήμερα η Κύπρος διαθέτει τα μέσα για να επιφέρει στην Τουρκία πολιτικό κόστος είπε και πρόσθεσε ότι εάν η ανακάλυψη του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων παξιοποιηθεί σωστά τότε «μας επιτρέπει να συνάψουμε στρατηγικές συμμαχίες με φίλες χώρες που μπορούν να μας στηρίξουν τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να εξισορροπήσουμε στο βαθμό του εφικτού, το ανισοζύγιο δυνάμεων που σήμερα είναι εις βάρος μας». Με τον εντοπισμό του φυσικού αερίου, συνέχισε, η Κύπρος μπορεί να αξιοποιηθεί και γεωστρατηγικά, ενώ ταυτόχρονα «μπορεί να γίνει πιο ωφέλιμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην οικονομία της Κύπρου ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι «και αυτό το θέμα υποδεικ

Keywords
Τυχαία Θέματα