Στο ποσοστό ρεκόρ 15,8% εκτινάχθηκε το γ΄τρίμηνο η ανεργία στην Πορτογαλία

21:18 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο επίπεδο ρεκόρ του 15,8% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τη στιγμή που χιλιάδες πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις των σκληρών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών.

Τα τελευταία στοιχεία υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις στην ανεργία από τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, σε σύγκριση με ποσοστό ανεργίας 15% το προηγούμενο τρίμηνο και 12,4% το αντίστοιχο τρίμηνο

του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INE της Πορτογαλίας

Το τελευταίο επίπεδο ανεργίας έχει ξεπεράσει την πρόβλεψη της Κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της για ποσοστό ανεργίας 15,5% το τρέχον έτος.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho αναγνώρισε ότι τα νέα στοιχεία είναι “άσχημα νέα”, αλλά πρόσθεσε ότι η αύξηση ήταν αναμενόμενη. “Γνωρίζουμε ότι το επίπεδο ανεργίας θα αυξηθεί λίγο περισσότερο πριν παρατηρήσουμε μια μείωση», είπε.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει ποσοστό ανεργίας 16,4% για το επόμενο έτος, αλλά «θα υπάρξει αντιστροφή του οικονομικού κύκλου κατά τη διάρκεια του 2013″, εκτίμησε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, άλλα στοιχεία της ΙΝΕ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η πορτογαλική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,8% κατά τους τρεις μήνες από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 3,4% σε 12μηνη βάση. Οι επίσημες προβλέψεις αναμένουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά 3,0% στο σύνολο του 2012, με περαιτέρω μείωση 1,0% το 2013.

Οσον αφορά την ανεργία, 870.900 άτομα αναζητούσαν εργασία στο τέλος Σεπτεμβρίου, αριθμός που είναι κατά 181.300 άτομα μεγαλύτερος από το τρίτο τρίμηνο του 2011, σε ένα εργατικό δυναμικό που εκτιμάται σε 5.500.000 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 39%, από 30% πριν ένα χρόνο και 35,5% κατά το προηγούμενο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα