Κυβέρνηση και τράπεζες ευθύνονται για την ένταξη στο μηχανισμό

19:33 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαιρετίζοντας την ετήσια συνδιάσκεψη της Φοιτητικής Παράταξης του ΑΓΩΝΑ, στη Λεμεσό, είπε ότι η απόφαση της ΚΕ για στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα αποτελεί επιβεβαίωση της αρχικής απόφασης του Κινήματος για μια υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Ο κ. Ομήρου επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση αλλά και στις τράπεζες, για την ένταξη της Κύπρου

στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι «η υπαγωγή της κυπριακής οικονομίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι το αποτέλεσμα τραγικής ανεπάρκειας, καθυστερήσεων και αναστολών της Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα τις αναγκαίες αποφάσεις. Και της ασυλλόγιστης διαχείρισης των τραπεζών που με την αλόγιστη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα οδήγησαν το ακμάζον κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη σημερινή δεινή θέση».

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, δεν θα αποδεχθεί τα σπασμένα να τα πληρώσουν οι απλοί πολίτες, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ούτε θα υπογράψει μνημόνιο που θα ετοιμάσει η Τρόικα και το οποίο θα στρέφεται εναντίον του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

Ο κ. Ομήρου είπε πως η ΕΔΕΚ απαιτεί διεξαγωγή έρευνας και καταλογισμό ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των εποπτικών αρχών.

Οπως ανέφερε, «απέναντι στην κρίση και σε όλα τα φαινόμενα μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, εμείς οι σοσιαλιστές αντιπαραβάλλουμε τον εξανθρωπισμό της. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την ανακατανομή του πλούτου, τη δημοκρατία, την κρατική εποπτεία και ρύθμιση των αγορών, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δύναμη της γνώσης, το διάλογο, τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση των αιτίων της βίας και της τρομοκρατίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι στην ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας».

Ειδικά για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ο κ. Ομήρου κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος, βάσει της οποίας κάθε επιχείρηση που κερδίζει ένα κυβερνητικό συμβόλαιο να δεσμεύεται για την εργοδότηση ενός ποσοστού νέων ανθρώπων.

Κανένας νέος δεν πρέπει να αφήνεται να αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας, είπε, προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ φιλοδοξεί «να υπερνικήσουμε τη μακροπρόθεσμη ανεργία των νέων, με φορολόγηση των κερδών των τραπεζών που θα επιτρέψει την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας».

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε λύση αλλά αντίθετα οδήγησαν σε πιο βαθύ αδιέξοδο και τέλμα το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως η «αθώα περιστερά» η οποία μάλιστα επείγεται για λύση, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να αναγνωρίσει την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα