Κυπριακό και οικονομία συζήτησαν Κυπριανού και Κουτσούμπας

17:11 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακό και οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, με το ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Κουτσούμπας σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση επαναβεβαίωσε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή,

που όπως είπε «χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης της κοινής πάλης των δύο λαών μας γενικότερα των λαών της Ευρώπης ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, που φέρνει μνημόνια, που φέρνει αντιλαϊκά μέτρα, αντιλαϊκούς νόμους και στις δύο χώρες και σε άλλες χώρες της ΕΕ, που βέβαια πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, πλήττονται δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών των εργαζομένων».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα χρειάζεται κοινή πάλη των δύο λαών ενάντια και στα σχέδια που εξυφαίνονται και με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, «ιδιαίτερα έχοντας σαν στόχο τον πλούτο τον ενεργειακό που υπάρχει στη Μεσόγειο που υπάρχει στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Αιγαίο και βέβαια σε μία εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου».
Ο ΓΓ του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι χρειάζεται πάλη των δύο λαών και των δύο κομμάτων ενάντια και σε πιθανά σχέδια τύπου Ανάν τα οποία χαρακτήρισε «καταστροφικά για τους λαούς της περιοχής». Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε τις ανησυχίες του ΚΚΕ και την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, του ΝΑΤΟ εκφράζοντας την άποψη ότι «πρέπει να βρεθούν οι λαοί μας, οι χώρες μας μακριά από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά για τους λαούς». Έκλεισε λέγοντας ότι η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή και όσον αφορά το Κυπριακό και «απαιτούμε Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, λαό κυρίαρχο στη χώρα του μακριά από επεμβάσεις μακριά από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, κλπ».
Ο κ. Κυπριανού από την πλευρά του είπε ότι η συζήτηση αφορούσε τις εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου και τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για ανανέωση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Όπως είπε «στις αναλύσεις του ΑΚΕΛ και του ΚΚΕ υπάρχει μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων και θεωρώ ότι αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα και επιχειρούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και όχι τα οποιαδήποτε άλλα ιμπεριαλιστικά ή άλλα διεθνή συμφέροντα».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της τη σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της την οικονομία του τόπου στην καταστροφή». Ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις, είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε μία εναλλακτική επιλογή, την οποία θα επιδιώξουμε να θέσουμε ενώπιον του Κυπριακού λαού, αλλά και της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, για να υπάρξει ένας ευρύτερος συνολικός προβληματισμός».

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι «μπορούμε όλοι να καταλήξουμε σε μία κοινή προσέγγιση, αλλά θέλουμε να υπάρξει ένας προβληματισμός, θέλουμε ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μία ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά», όπως είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι «στο τέλος θα πρέπει να παρουσιαστεί το πραγματικό πρόβλημα που οδηγεί τους λαούς σε αυτή την κατάσταση και δεν είναι άλλο από τις πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων κύκλων στην ΕΕ. Αυτοί μας έχουν οδηγήσει στην οικονομική και κρίση και σήμερα προσπαθούν με τις ίδιες συνταγές να μας βγάλουν από αυτή βυθίζοντας μας ουσιαστικά πιο βαθιά».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε και τις ανησυχίες του κόμματος του σε ότι αφορά τις προσπάθειες που εξυφαίνονται για λύση στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του ΑΚΕΛ παραμένει πάγια και υποστηρίζει την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, «λύση όμως που να είναι δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη. Λύση όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού επιπέδου και πάνω σε αυτή τη βάση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών». Διεμήνυσε ότι το ΑΚΕΛ δε θα δεχθεί «να μας φέρουν ξανά προτάσεις οι οποίες βρίσκονται έξω από αυτά τα συμφωνημένα πλαίσια».
Τέλος ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ΚΚΕ «για την συνεπή στήριξη που παρέχει στους αγώνες του Κυπριακού λαού και για την επανένωση του νησιού αλλά και στους αγώνες του εργαζόμενου Κυπριακού λαού για αντιμετώπιση των αντιλαϊκών επιθέσεων που δέχεται» και ευχήθηκε στο νέο ΓΓ του κόμματος, κ. Κουτσούμπα κάθε επιτυχία στα δύσκολα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα