Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: Συνεχίζεται η μείωση της κρατικής χορηγίας

11:17 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: Συνεχίζεται η μείωση της κρατικής χορηγίας από το onlycy.com.

Όπως επανειλημμένα ανακοινώσαμε κατά το 2012 η κυβέρνηση προχώρησε σε δραστικές μειώσεις της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους που ισοδυναμούσε για τον Δήμο Λευκωσίας μείωση στον προϋπολογισμό του κατά 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό αύξησε άρδην το υπολογιζόμενο έλλειμμα του Δήμου Λευκωσίας για το 2012. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του Δήμου μας, ο οποίος έλαβε σειρά δύσκολων και τολμηρών μέτρων και αναθεώρησε στο σύνολό

του τον προϋπολογισμό του έτους, σε μία προσπάθεια μειώσεις του εκτιμημένου ελλείμματος των 7 εκατομμυρίων ευρώ και της προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα κάτι το οποίο και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.

Γνωρίζοντας τις μειώσεις της κρατικής χορηγίας ο Δήμος προχώρησε σε επιπρόσθετα μέτρα για την ετοιμασία ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2013, προϊόν πολύωρης και σοβαρής διαβούλευσης. Στη συνέχεια όμως, το κράτος ανακοίνωσε και νέες μειώσεις της κρατικής χορηγίας της τάξεως του 4%, το οποίο σημαίνει ακόμη περίπου 400.000 ευρώ μείωση. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η καταβολή του έστω μέρους χορηγίας του 2013 παραμένει χρονικά ακαθόριστη.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που προνοεί τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων, ο Δήμος είναι υπόχρεος να καταβάλλει το σύνολο των αποκοπών των μισθών των υπαλλήλων του και των συντάξεων των συνταξιούχων του στο κρατικό ταμείο, επιχορηγώντας με τον τρόπο αυτό το κρατικό ταμείο κατά 600.000 ευρώ το χρόνο!

Εν κατακλείδι, είναι θέση μας πως, εάν το κράτος συνεχίζει να πιστεύει στον ρόλο και την ανάγκη ύπαρξης τοπικών αρχών, βιώσιμων, λειτουργικών και ικανών να παράγουν ουσιαστικό έργο στους πολίτες αλλά και να αναμένει ισοσκελισμένους και εφικτούς οικονομικούς προϋπολογισμούς, είναι ανάγκη να λάβει επιτέλους λογικές, ρεαλιστικές αποφάσεις και να στηρίζει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια τις τοπικές αρχές.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης

Δήμαρχος Λευκωσίας

The post Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: Συνεχίζεται η μείωση της κρατικής χορηγίας appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα