Κομισιόν: Πέραν των 120 εκ. σε εγγυήσεις δανείων για επιχειρήσεις του πολιτισμού

10:02 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων, που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2016, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μελέτη που δημοσίευσε η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στερούνται δισεκατομμύρια ευρώ από την έλλειψη τραπεζικών δανείων, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει τα επόμενα επτά χρόνια στα 13,4 δις.

Αυτό, αναφέρεται,

έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται σημαντικά η ανάπτυξη ενός τομέα καίριας σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του μέσου όρου και με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕγχΠ της Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η αναντιστοιχία παροχής και ζήτησης στις πιστωτικές αγορές έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις στον τομέα της δημιουργίας να στερούνται δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφή δανείων.

Εκτός από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι υπόλοιπες συνήθως βρίσκουν τις πόρτες των τραπεζών ερμητικά κλειστές, προστίθεται.

Συμπληρώνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι το ποσό των επενδυτικών απωλειών, αφού εταιρείες με αξιόπιστες επιχειρηματικές στρατηγικές και χαμηλό βαθμό κινδύνου είτε απορρίπτονται για δανειοδότηση είτε αποφασίζουν να μη ζητήσουν δάνειο επειδή δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία ενεργητικού.

Σκοπός της μελέτης ήταν να συμβάλει στη διαμόρφωση των νέων στρατηγικών της ΕΕ για την υποστήριξη των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο μηχανισμός οικονομικών εγγυήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Αυτός ο μηχανισμός εγγυήσεων, αναφέρεται, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία από το 2016 και θα στοχεύει ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), θα αναλαμβάνει μέρος του κινδύνου από δάνεια που τους χορηγούνται από τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα διαθέσει πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις εγγυήσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα αποφέρουν πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομικά προσιτά δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του προγράμματος θα εξακολουθήσει να διατίθεται για μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις.

Ακόμη αναφέρεται ότι το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα υποστηρίξει την κατάρτιση επαγγελματιών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ θα συμπεριλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του συντονισμού και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών ανάμεσα στα κράτη μέλη, επιχειρηματικές συμβουλές σχετικά με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επιχειρηματική κατάρτιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα