Το μοιραίο τροχαίο του λεωφορείου των ΚΤΕΛ στα Μάλγαρα

Πόνο και θλίψη σκόρπισε στις τοπικές κοινωνίες του Αγρινίου και του Μεσολογγίου το σφοδρό τροχαίο δυστύχημα στο 481ο χλμ. της Εθνικής Αθηνών - Θεσσαλονίκης, περίπου τρία χιλιόμετρα πριν από τα διόδια των Μαλγάρων. Και αυτό διότι δυο νεαρές

γυναίκες, από τις εν λόγω περιοχές, ήταν αυτές που έχασαν τη ζωή τους, την ίδια στιγμή, που ο οδηγός των ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, με καταγωγή από τη Ναύπακτο, ακρωτηριάστηκε…

Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από το Αγρίνιο στις 9.35 το πρωί, με περισσότερους από 30 επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα φοιτητές και φοιτήτριες από την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και των γύρω νομών που σπουδάζουν στη Βόρεια Ελλάδα και βρέθηκαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις γιορτές. Έκανε στάσεις στην Κοζάνη και στη Βέροια, όπου αποβίβασε κάποια αγόρια και κορίτσια που σπουδάζουν εκεί και συνέχισε το δρομολόγιο με τους περισσότερους, έχοντας ως τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά πριν από τις 4 το απόγευμα, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, το λεωφορείο προσέκρουσε στην πίσω αριστερή πλευρά του φορτηγού ψυγείου από την Αττάλεια της Τουρκίας, που μετέφερε οπωροκηπευτικά και βρισκόταν για άγνωστο λόγο σταματημένο στην άκρη του δρόμου. Το μισό ήταν μέσα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και το άλλο μισό προεξείχε στον δρόμο (!), σε ένα σημείο όπου χωρίς αμφιβολία απαγορεύεται η στάθμευση.

Οι δυο άτυχες φοιτήτριες που έχασαν τη ζωή τους (μια από το Αγρίνιο και μια από το Μεσολόγγι) , βρίσκονταν στις πρώτες δεξιά θέσεις του λεωφορείου και με την σύγκρουση εκσφενδονίστηκαν μπροστά χάνοντας ακαριαία τη ζωή τους. Ο οδηγός παγιδεύτηκε στα συντρίμμια , έχασε και τα δυο του τα πόδια και εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες η μια φοιτήτρια σπούδαζε αρχιτέκτων μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη Νομική στην Κομοτηνή.

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν σοκαριστικές, αφού οι επιβάτες ούρλιαζαν εγκλωβισμένοι και πανικόβλητοι και διερχόμενοι οδηγοί και επιβάτες, μαζί με πυροσβέστες, αστυνομικούς και άνδρες του ΕΚΑΒ που ήρθαν στη συνέχεια.

Στο λεωφορείο ταξίδευε και παρέα φοιτητών Σχολών της Θεσσαλονίκης, φίλοι μεταξύ τους, που επέστρεφαν για τη συνέχιση των σπουδών τους, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες ήταν φοιτητές και το λεωφορείο είχε συνολικά 27 επιβάτες την ώρα του δυστυχήματος, από τους 45 που είχαν αναχωρήσει από την Αιτωλ/νία (σ.σ. οι τελευταίοι τρεις είχαν ανεβεί στο Μενίδι και 18 είχαν αποβιβαστεί σε άλλες πόλεις).

21 επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν όλοι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πίσω πους αποσκευές, κινητά και άλλα προσωπικά αντικείμενα με αποτέλεσμα οι δικοί τους, που έμαθαν στο μεταξύ για το δυστύχημα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και η αγωνία να κορυφωθεί για την τύχη τους.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκτός του οδηγού, πληροφορίες αναφέρουν πως νοσηλεύεται και μια ακόμη κοπέλα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είναι σοβαρά.

Να σημειωθεί πως η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα. Επιτρέπεται μόνον στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας. Η στάση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δηλαδή στις παρακάτω 3 περιπτώσεις: 1.Αν το αυτοκίνητό μας έχει πάθει βλάβη 2.Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης 3.Αν μας σταματήσει η Τροχαία Εκτός από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, δεν σταματάμε ποτέ στη ΛΕΑ π.χ. για να μελετήσουμε κάποιο οδικό χάρτη, να δούμε τη θέα, να μιλήσουμε στο τηλέφωνο κλπ. Δεν περπατάμε ποτέ πάνω στη ΛΕΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ, «η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών». Οποιαδήποτε άλλη χρήση της ΛΕΑ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, απαγορεύεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα