Κοινό εκλογικό συνέδριο για ανάδειξη υποψηφίου, θα ζητήσουν οι Οικολόγοι

15:54 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση του για οργάνωση ενός κοινού εκλογικού συνεδρίου, το οποίο θα εκλέξει και τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές, επαναφέρει αύριο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, στη συνάντηση των τεσσάρων κομμάτων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή είχε καταρχήν απορριφθεί.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι το Κίνημα επαναφέρει την πρόταση που κατέθεσε από την πρώτη συνάντηση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, για πραγματοποίηση κοινού εκλογικού

συνεδρίου, ”γιατί τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι αυτή η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί και τη λύση εξόδου από την κρίση που έχει δημιουργηθεί”.

”Η επιτυχία της επίτευξης σύγκλισης σε ένα κείμενο κοινής πολιτικής διακήρυξης, έπρεπε να έχει άμεση συνέχεια την προκήρυξη του συνεδρίου, αντιπροσωπευτικού της βάσης των τεσσάρων κομμάτων, ενώπιον του οποίου οι αρχηγοί θα έθεταν μια μικρή λίστα υποψηφίων προς τελική επιλογή μέσω ψηφοφορίας, σε ένα ή δύο γύρους”, είπε η κ. Παναγιώτου.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση, οι Οικολόγοι θεωρούν τη δέσμευση των υποψηφίων ότι θα στηρίξουν αδιαμαρτύρητα τον εκλεκτό της βάσης των κομμάτων και κινημάτων και αναφέρουν ότι ”μέσα από το κοινό εκλογικό συνέδριο, επιτυγχάνεται γρήγορα, τελεσίδικα και αδιαμφισβήτητα, επιλογή υποψηφίου και κυρίως η συμμετοχή της βάσης των κομμάτων και κινημάτων, δηλαδή αυτών που στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα κληθούν να πάρουν στους ώμους τους τον υποψήφιο για να τον εκλέξουν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

”Είναι επίσης πολύ σημαντικό”, συνέχισε η ΓΓ των Οικολόγων, ”να δοθεί η ευκαιρία σε ομάδες πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανεξάρτητες κινήσεις και φορείς της κοινωνίας να συμμετάσχουν στην επιλογή, μια διαδικασία που θα μας είχε προστατέψει από τις περιπέτειες των τελευταίων ημερών, τις παλινδρομήσεις, τις συγχύσεις και τις αχρείαστες συγκρούσεις σε επίπεδο ηγεσιών”.

Αναλύοντας την πρόταση του Κινήματος, όπως αυτή είχε κατατεθεί και ενώπιων των ηγεσιών των υπολοίπων κομμάτων, η κ. Παναγιώτου είπε πως το συνέδριο θα συγκροτηθεί από ένα σώμα 800 εκλεκτόρων, από τους οποίους 300 θα ανήκουν στο ΔΗΚΟ, 200 στην ΕΔΕΚ, 150 στο ΕΥΡΩΚΟ ενώ από 75 αντιπροσώπους θα έχει το Κίνημα Οικολόγων και η Κοινωνία των Πολιτών. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων θα ορισθούν από τα αντίστοιχα συλλογικά όργανα του κάθε κόμματος ξεχωριστά, ενώ οι 75 αντιπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα προέλθουν από ένα κατάλογο που θα επεξεργαστούν οι αντιπροσωπείες των τεσσάρων κομμάτων και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Δημάρχους, Προέδρους Ημικρατικών Οργανισμών, Προέδρους Προσφυγικών Σωματείων, κ.ά..

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου μόνο η αποδοχή της πρότασης των Οικολόγων μπορεί να δώσει τη λύση και αρκεί οι τέσσερεις αρχηγοί, στην αυριανή συνεδρίαση, να καταρτίσουν τη λίστα των υποψηφίων και να καθορίσουν την μέρα σύγκλησης του συνεδρίου.

Ερωτηθείσα τι μέλλει γενέσθαι εάν η αυριανή συνάντηση δεν καταλήξει σε συμφωνία, η ΓΓ των Οικολόγων εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπ

Keywords
Τυχαία Θέματα