Κοινή προσέγγιση στο θέμα των υπηρεσιακών οχημάτων αναζητούν τα κόμματα

18:13 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κοινή προσέγγιση σε σχέση με το ζήτημα της παραχώρησης υπηρεσιακών οχημάτων σε αξιωματούχους του κράτους αναζητούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενόψει και της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων.

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτησε σήμερα την πρόταση νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για κατάργηση των ωφελημάτων που παραχωρούνται στους πρώην Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Προέδρους της Βουλής, τα οποία περιλαμβάνουν το επίδομα

για απασχόληση γραμματέως και υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό. Η Επιτροπή συνέχισε επίσης τη συζήτηση για την αποδέσμευση κονδυλίου για αγορά λιμουζίνας για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών το κράτος παραχωρεί σήμερα 51 συνολικά οχήματα με οδηγό, για χρήση από κρατικούς αξιωματούχους, καλύπτοντας παράλληλα τα έξοδα συντήρησης και καυσίμων.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τα οχήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, των 11 Υπουργών και του Υφυπουργού, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Γενικού Εισαγγελέα και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Επιτρόπου Προεδρίας και της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Περιλαμβάνονται ακόμα έξι οχήματα για χρήση από πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής, 13 οχήματα των Γενικών Διευθυντών της Βουλής, των Υπουργείων και του Γραφείου Προγραμματισμού κ.α.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η άποψη που διαμορφώνεται ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση για όλους τους αξιωματούχους, νυν και πρώην και δεν μπορεί, όπως ανέφερε, «διαφορετικοί κανόνες να εφαρμόζονται για συγκεκριμένους αξιωματούχους του κράτους, είτε είναι πρώην, είτε είναι νυν».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο προσχέδιο πρότασης νόμου που κατέθεσε το οποίο θέτει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων που παραχωρούνται σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής.

Η συζήτηση, είπε, θα συνεχιστεί, στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή πρόταση που θα τύχει της αποδοχής είτε της ολότητας, είτε της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων.

«Σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο που υπάρχει στενότητα των δημοσιονομικών δεδομένων του κράτους θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τέτοια ωφελήματα», είπε. Από την άλλη, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να περιορίζεται αυτή η συζήτηση στο πρόσωπο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε, το κονδύλι των 43 χιλιάδων ευρώ για την αγορά οχήματος για τον τέως Πρόεδρο παραμένει δεσμευμένο και το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθούν τα κόμματα.

Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει επιπρόσθετη πληροφόρηση από το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το κατά πόσον τέτοια ωφελήματα παραχωρούνται και σε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ημικρατικών οργανισμών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο ΔΗΣΥ σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις έχει την πρόθεση να καταθέσει άμεσα νομοθετική πρόταση για να τερματιστεί αμέσως η «κατάχρηση» του προνομίου της παραχώρησης υπηρεσιακού οχήματος σε αξιωματούχους του κράτους.

Όπως ανέφερε, με την εξαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, του Υφυπουργού, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μερικών ακόμα αξιωματούχων, κανείς άλλος δεν θα μπορεί να διαθέτει υπηρεσιακό όχημα.

Η ισχύς της πρότασης νόμου, είπε, θα προεκταθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις κρατικές εταιρείες, ώστε να παραχωρούνται οχήματα μόνο στους ανώτατους αξιωματούχους με περιορισμούς στην εκπομπή ρύπων ή/και την ιπποδύναμη, που θα ταιριάζουν με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «δεν δικαιολογεί την ύπαρξη ενός στόλου υπηρεσιακών οχημάτων σε διάφορους αξιωματούχους ούτε η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ούτε η λογική μιας ευνομούμενης πολιτείας με χρηστή διοίκηση».

Ανέφερε ακόμα ότι θα τεθεί ως νομοθετική πρόταση το προνόμιο να πάψει να ισχύει μετά το 2013 κι έτσι ο τελευταίος που ενδεχομένως να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος θα είναι ο τέως Πρόεδρος, από τον οποίο αναμένεται, όπως είπε, να κάνει χρήση αυτού του προνομίου με φειδώ και ανταποκρινόμενος στα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι η Βουλή πρέπει να συζητήσει μια συνολική προσέγγιση με βελτιώσεις και αλλαγές που να αφορά όλους ανεξαίρετα τους αξιωματούχους στον ευρύτερο κρατικό τομέα. Αυτή η πρόταση, όπως ανέφερε, «φαίνεται να αντικρίζεται με συμπάθεια από την πλειοψηφία των κομμάτων».

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι η πρόταση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη «φωτογραφίζει συγκεκριμένη περίπτωση και καταδεικνύει εμπάθεια και προσωπικό μένος».

Η Βουλή, είπε, θα πρέπει να προχωρήσει σε συλλογική εξέταση του ζητήματος, είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο σύσκεψης των Αρχηγών των κομμάτων και όχι αποσπασματικά.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι το θέμα των προνομίων και των ωφελημάτων των αξιωματούχων του κράτους χρήζει γενικότερης αναθεώρησης και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος για όλα τα ωφελήματα και τα προνόμια των νυν και πρώην πολιτειακών αξιωματούχων του κράτους και δημόσιων λειτουργών.

«Δεν νοείται να υπάρχουν πέραν των πενήντα οχημάτων τα οποία παρέχονται από το κράτος για τη διακίνηση σειράς αξιωματούχων οι οποίοι ούτε ανάγκη τα έχουν, ούτε τα χρειάζονται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους» πρόσθεσε.

Είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέθεσε πρόταση που ζητεί τη συνολική συζήτηση του θέματος και ότι φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων για να συζητηθεί το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ένα ευρύτερο θεσμικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να συζητηθεί, χωρίς να «προσωποποιείται».

Από πλευράς του ο βουλευτής των Οικολόγων μίλησε για απειλές, εκβιασμούς και λασπολογία εναντίον του Κινήματος Οικολόγων και έστειλε το μήνυμα ότι οι Οικολόγοι δεν θα σταματήσουν την προσπάθεια να υπάρξει ορθολογισμός στο ζήτημα που αφορά τις κρατικές λιμουζίνες.

Όπως είπε, υπήρξαν πολιτικές, αλλά και προσωπικές απειλές οι οποίες καταγγέλθηκαν στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών και ανέφερε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου για καθορισμό ορίων εκπομπής ρύπων για τις λιμουζίνες των αξιωματούχων και την πρόταση του Πρόδρομου Προδρόμου για καθολική απαγόρευση παραχώρησης αυτοκινήτων σε μεγάλο αριθμό αξιωματούχων.

Επανέλαβε ακόμα ότι η προσπάθεια των Οικολόγων δεν αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Keywords
Τυχαία Θέματα