Κιττής: Έτοιμη η Cyta να προσφέρει από ίδιους πόρους το ποσό που ζητεί η Τρόικα για ιδιωτικοποιήσεις

16:23 15/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση οργανισμών που ανήκουν στο κράτος, όπως απαιτεί η Τρόικα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Cyta Στάθης Κιττής, επισημαίνοντας την ετοιμότητα της Αρχής να εξεύρει από ιδίους πόρους το ποσό που ζητείται από την Τρόικα.

Σε

δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό της Cyta για το 2013, ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους 485,02 εκ. ευρώ (μείωση 6,8% σε σχέση με 2012) και δαπάνες ύψους 437,95 εκ. ευρώ (μείωση 12,9% σε σχέση με 2012), ο κ. Κιττής είπε ότι «δεν χρειάζεται να ιδιωτικοποιηθούν αυτοί οι οργανισμοί που προσφέρουν στο κράτος και οι οποίοι αποτελούν κομμάτι του οικονομικού μηχανισμού αυτού του κράτους που προσφέρουν οικονομικούς πόρους στην πολιτεία».

Ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να ξηλώσουμε αυτούς τους οργανισμούς και μετά να γυρεύουμε να καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί στα εισοδήματα του κράτους με φορολογίες ή με άλλους τρόπους» και πρόσθεσε ότι η Cyta επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είναι η δημιουργία ενός οργανισμού φορέα που θα έχει περιουσιακό στοιχείο όλα τα περιουσιακά στοιχεία των οργανισμών αυτών και ο οποίος να μπορεί να εξασφαλίσει δανεισμό εκτός Κύπρου και να τον προσφέρει στην Κυβέρνηση.

«Τόσο η Cyta όσο και όλοι οι άλλοι οι οργανισμοί θα μπορούσαν να δεσμευτούν να συνεισφέρουν ένα ποσό κατά έτος με το οποίο θα μαζευτεί μεγαλύτερο ποσό – μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ – από το 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που ζητεί η Τρόικα για ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το ποσό μπορεί να μαζευτεί μέσα στα επόμενα 8-10 χρόνια που θα αρχίσει να αποπληρώνεται το ποσό το οποίο θα πάρουμε σαν δανεισμό μέσω του μνημονίου.

Ο κ. Κιττής είπε ότι «η Cyta ούτως ή άλλως στα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει επιστρέψει στο κράτος ποσό ύψους 250-300 εκ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι μαζί με τους άλλους οργανισμούς «μπορεί να μαζευτεί πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό που επιδιώκουν να πετύχουν μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».

Ανέφερε ότι οι οργανισμοί αυτοί δεν παίρνουν από το κράτος αλλά συνεισφέρουν στην οικονομική ενίσχυση του κράτους και διερωτήθηκε για ποιο λόγο, αν ένας οργανισμός δίνει λεφτά στο κράτος, να κοπεί «ένα κομμάτι από αυτά τα λεφτά για να πηγαίνει σε κάποιον ιδιώτη» και πρόσθεσε ότι το ΔΣ της Cyta επεξεργάζεται σχέδιο με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων ώστε ο οργανισμός να γίνει πιο αποδοτικός χωρίς να αποξενωθεί το κράτος την ιδιοκτησία αυτού του οργανισμού.

Σε σχέση με τη CytaHellas, ο κ. Κιττής ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών ότι η εταιρεία από το τέλος του 2013 θα γίνει κερδοφόρα, επιτυγχάνοντας τον αρχικό στόχο που τέθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Αναφορικά με το κούρεμα ταμείων της Cyta, ο κ. Κιττής είπε ότι από τα 131 εκ. ευρώ τραπεζικά διαθέσιμα, τα 42 εκ. ευρώ βρίσκονται στη Λαϊκή και τα 14 εκ. στην Τράπεζα Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι το ταμείο συντάξεως του οργανισμού, συνολικού ποσού 750 εκ. ευρώ, διαθέτει κατατεθειμένα 72 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και 84 εκ. ευρώ στη Λαϊκή, ενώ έχει και 28 εκ. ευρώ σε τραπεζικά αξιόγραφα.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό για το 2013, ο κ. Κιττής είπε ότι ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι πλεονασματικός γύρω στα 61-65 εκ. ευρώ, αλλά η κερδοφορία του οργανισμού θα είναι ελαφρώς μειωμένη κατά 4 με 5 εκ. ευρώ, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον τόπο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εντός της Επιτροπής ο κ. Κιττής, το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού για το 2013 ανέρχεται σε 438 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 503 εκ. ευρώ το 2012. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην μειωμένη πρόνοια για επενδύσεις κατά 23 εκ. ευρώ για χρηματοδότηση της CytaHellass, στη μείωση της πρόνοιας για κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 22 εκ. ευρώ και στη μείωση κατά 7 εκ. ευρώ της πρόνοιας για έργα επί πληρωμή για τρίτους.

Οι πρόνοιες του 2013 που αφορούν Αποδοχές Προσωπικού και τρέχουσες δαπάνες μειώθηκαν κατά 3 εκ. ευρώ και 13 εκ. αντίστοιχα σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2012.

Τα έξοδα λειτουργίας ανέρχονται σε 423 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν αποδοχές προσωπικού ύψους 142 εκ. ευρώ, αποσβέσεις πάγιου ενεργητικού 63 εκ. ευρώ και πληρωτέα ποσά σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και παρόχους διασύνδεσης 39 εκ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια όπως τα έξοδα λειτουργίας περιοριστούν ακόμη περισσότερο για να διατηρηθεί η κερδοφορία του οργανισμού σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό 2013 προτείνεται συνολικό κονδύλι 9,5 εκ. ευρώ για πρόωρη/ευδόκιμη αφυπηρέτηση περίπου 120 υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει μείωση των εσόδων κατά 35 εκ. ευρώ και μείωση δαπανών κατά 65 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός είχε ετοιμαστεί πριν τις τελευταίες εξελίξεις και είναι αναμενόμενο ενδεχομένως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα της Cyta.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, προσθέτοντας ότι στο μνημόνιο περιλαμβάνεται η πρόνοια ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει μέχρι το 2016 έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών και επιπρόσθετα 400 εκ. ευρώ μετά το 2016.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος για το ποιοι οργανισμοί θα ιδιωτικοποιηθούν ούτε αν θα πωληθεί ποσοστό αυτών των οργανισμών ούτε και με ποια μορφή θα γίνει η ιδιωτικοποίηση (πώληση υπηρεσιών ή τμημάτων οργανισμών) και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση από την Κυβέρνηση «για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον τάσσεται υπέρ οι οργανισμοί να εξεύρουν από ιδίους πόρους το ποσό των ιδιωτικοποίησεων που απαιτεί η Τρόικα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αν είναι κάτι που συζητά η Τρόικα θα πρέπει να το εξετάσουμε, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος γιατί δεν θα πρέπει να χαθεί ο έλεγχος συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα εθνικής ασφαλείας».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «η Τρόικα μιλά ξεκάθαρα για ιδιωτικοποιήσεις και φαίνεται ότι αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί και ίσως να έχει ήδη απορριφθεί», ενώ εισηγήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων ημικρατικών οργανισμών χωρίς αυτοί οι οργανισμοί να ιδιωτικοποιηθούν.

Οσον αφορά την CytaHellas, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, σύμφωνα με τα λεχθέντα της Αρχής, «εναρμονίζονται με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει ετοιμάσει ο σύμβουλος του οργανισμού, έχουν μειωθεί οι ζημιές στην Ελλάδα ενώ αυξάνεται το μερίδιο αγοράς», προσθέτοντας ότι οι ζημιές είχαν ξεπεράσει το 2011 τα 30 εκ. ευρώ, το 2012 θα ξεπεράσουν τα 17 εκ. ευρώ και το 2013, σύμφωνα με την Αρχή, θα ξεκινήσει η κερδοφορία.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις και να ανακάμψει η ελληνική αγορά «γιατί η Κύπρος θα αντιμετωπίσει πάρα πολλές πιέσεις σε ό,τι αφορά την εγχώρια παροχή υπηρεσιών και την εγχώρια κατανάλωση»

Ανέφερε ότι «δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ζημιών του ταμείου συντάξεως» της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο για τις καταθέσεις αλλά και «για τα ποσά που ενδεχομένως έχουν χαθεί», όπως επενδύσεις σε μετοχές και αξιόγραφα τραπεζών.

Είπε επίσης ότι καταθέσεις της Αρχής διατηρούνται στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή (αποζημιώσεις για το σύστημα Lefco) που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα εξαιρεθούν από το κούρεμα και πρόσθεσε ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον για να διαφανεί η τελική ζημιά που θα κληθεί να καλύψει η Cyta.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα θεωρεί σημαντικές τις απόψεις και την ελπίδα ημικρατικών οργανισμών ότι μπορούν να εξαργυρώσουν την ιδιωτικοποίηση εξ ιδίων πόρων, αλλά διερωτήθηκε αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ή αυτή η δυνατότητα εφόσον έχει υπογραφεί μέσα από το μνημόνιο η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

Ανέφερε ότι το Κίνημα υποστηρίζει «κάθε λύση που θα οδηγήσει σε πιο επιτυχημένους και αποτελεσματικούς οργανισμούς και θα αποφύγουμε τα επικίνδυνα ιδιωτικά μονοπώλια»

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η κερδοφορία της Cyta μειώνεται συνεχώς και σύμφωνα με ειδικούς δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί για πάντα η κερδοφορία του οργανισμού, ιδιαίτερα αν επιβάλλεται να μειώσει τα τέλη της.

«Τα τέλη της πρέπει να μειωθούν όπως ζήτησε και η Βουλή για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ό,τι πρέπει να γίνει με τους ημικρατικούς οργανισμούς πρέπει να γίνει άμεσα σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «υπάρχει μια εικόνα ασυνεννοησίας μεταξύ ημικρατικών οργανισμών και Κυβέρνησης» και εισηγήθηκε την παρουσίαση στην Τρόικα μιας αξιόπιστης πρότασης «αν υπάρχει ελπίδα να αποφύγουμε τις επικίνδυνες ιδιωτικοποιήσεις».

-

Keywords
Τυχαία Θέματα