Κεντρική Τράπεζα Κύπρου:Στη βάση διεθνούς πρακτικής ο υπολογισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων

18:24 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), με σημερινή της ανακοίνωση, επαναλαμβάνει ότι ο τρόπος υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για σκοπούς υπογραφής μνημονίου, καθορίζεται στη βάση της διεθνούς πρακτικής, όπως έχει ζητήσει η ίδια η Τρόικα.

Η ΚΤ παραπέμπει στο προσχέδιο μνημονίου

που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, στο οποίο αναφέρεται ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απειλούν την κερδοφορία των τραπεζών και θα πρέπει να παρακολουθούνται δεόντως έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών. Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όσον αφορά την ταξινόμηση των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα για να περιλαμβάνει όλα τα δάνεια για τα οποία υπάρχει καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Οι δείκτες των διαθέσιμων χρονολογικών σειρών των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δημοσιεύονται. Η τροποποίηση αυτή πρέπει να εισαχθεί πριν την υπογραφή του μνημονίου».

Απαντώντας σε δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, η ΚΤΚ διευκρινίζει ότι «η Κύπρος μέχρι σήμερα δεν εφάρμοζε την ίδια μεθοδολογία για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως άλλες χώρες της ΕΕ».

Αναφέρει ακόμα πως «στο επισυναπτόμενο κείμενο της δήλωσης του κ. Παπαδόπουλου για το μνημονίου στήριξης των ισπανικών τραπεζών, ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αναφορά αλλαγής των κριτηρίων υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επειδή ήδη ισχύει αυτή η μεθοδολογία υπολογισμού (μη εξυπηρετούμενα για περίοδο πέραν των 90 ημερών), οπότε δεν το απαιτεί η Τρόικα».

Επίσης σύμφωνα με την ΚΤ, στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου (Άρθρο 4) του Νοεμβρίου 2011, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παρόμοιες αναφορές γίνονται και στις κατά καιρούς εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης. «Στις δικές τους αναλύσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη βάση της μη καταβολής δόσης για περίοδο πέραν των 90 ημερών» αναφέρει η ΚΤ.

Τονίζει ακόμα πως τα δάνεια που χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα δεν αυξάνουν κατά το ισόποσο, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επειδή για πολλά από αυτά τα δάνεια υπάρχουν ικανοποιητικές εξασφαλίσεις.

«Η υιοθέτηση πιο αυστηρών διεθνών προτύπων για τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα ενισχύσει την αξιοπιστία των επενδυτών προς το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει η ΚΤ και επαναλαμβάνει ότι για το ακριβές ποσό των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι κυπριακές Αρχές, με τη σύμφωνο γνώμη των εκπροσώπων της Τρόικα, έχουν αναθέσει στις εταιρείες Pimco και Deloitte τη διεξαγωγή ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα