Χ. Θράσου: Η Κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα σεντ από την ΑΗΚ υπό μορφή μερίσματος

17:42 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ από τα ταμεία της ΑΗΚ, υπό τη μορφή μερίσματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χάρης Θράσου.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2011 και κληθείς να σχολιάσει το σχεδιασμό για μείωση του προσωπικού της Αρχής κατά 10% μέσα στα

επόμενα πέντε χρόνια, ο κ. Θράσου είπε ότι οι οποιεσδήποτε εξοικονομήσεις γίνονται θα πρέπει να είναι προς όφελος του καταναλωτή.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι όταν υπάρχουν κέρδη πέραν από εκείνα που χρειάζονται για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος, να δίνονται σε μερίσματα στο κράτος», είπε.

«Πρέπει να πω», πρόσθεσε, «ότι τουλάχιστον αυτή η Κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα σεντ σαν μέρισμα, ενώ υπενθυμίζω ότι προηγουμένως είχαν πάρει 245 εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία της ΑΗΚ υπό μορφή μερίσματος και φόρων».

«Αυτά τα λεφτά, αν υπήρχαν μέσα στα Ταμεία της ΑΗΚ, αυτή τη στιγμή η οικονομική της κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική και ίσως και η τιμή του ρεύματος να μην ήταν αυτή που είναι σήμερα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη δέσμευση της Κυβέρνησης να πληρώσει  €25 εκατομμύρια για την ενοικίαση των γεννητριών που έφερε η ΑΗΚ μετά την έκρηξη στο Μαρί και κατά πόσο η ΡΑΕΚ θα προσθέσει αυτό το ποσό στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Θράσου είπε ότι δεν έχει υπόψη του οποιαδήποτε πρόθεση από πλευράς της ΡΑΕΚ για να προσθέσει αυτό το ποσό στους λογαριασμούς.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό και ουδέποτε αρνήθηκε να πληρώσει αυτό το ποσό, απλώς υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση», είπε και πρόσθεσε ότι η Αρχή θα συνεχίσει να διεκδικεί αυτό το ποσό «και δεν πρόκειται να ζητήσει από την ΡΑΕΚ αυτό το ποσό να μετακυλιστεί στους καταναλωτές».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, είπε ότι «ο μέτοχος της ΑΗΚ είναι το ίδιο το κράτος. Υπάρχουν θεσμικά όργανα που αποφασίζουν γι’ αυτό το θέμα».

«Ορισμένοι δημόσιοι οργανισμοί είναι αρκετά υγιείς και κερδοφόροι και δεν συντρέχει λόγος μετοχοποίησης τους. Υπάρχουν όμως και οργανισμοί που είτε έχουν επιτελέσει το ρόλο τους είτε είναι μη κερδοφόροι, και τα αρμόδια όργανα του κράτους θα αποφασίσουν σχετικά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα