Καζαμίας: Νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης – Θα συνεισφέρουν όλοι

19:05 18/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για δημοσιονομική σταθερότητα, εξετάζει και την πρόταση για παγοποίηση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια. Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που βρίσκεται υπό εξέταση για δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, έτσι ώστε σταδιακά να είναι σε θέση

να μπορεί να έχει αποτελεσματική πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Σε αντίθετη περίπτωση, η ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στα μέτρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής υπάγονται τα πιο κάτω:

Παγοποίηση μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που λήφθηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με το πρώτο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής και με το δεύτερο πακέτο, που είναι ενσωματωμένο στον προϋπολογισμό του 2012 και βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, είναι φιλόδοξα και βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης εξακολουθούν να αμφισβητούν κατά πόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012. Περαιτέρω, οι διεθνείς οίκοι αμφισβητούν αν το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εφικτό να μηδενιστεί το 2014, λόγω και της μη ύπαρξης ενός αξιόπιστου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο θα οδηγούσε προς την εξισορρόπηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Ως εκ τούτου, η παγοποίηση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια αναμένεται να έχει τις ακόλουθες επιδράσεις στην οικονομία:

• Περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 μέσω της προώθησης ενός διαρθρωτικού μέτρου, με στόχο την επίτευξη της μείωσης του κάτω του 3% το 2012.
• Συμβολή στην αποφυγή επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην αποφυγή ένταξης στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Σταδιακή επανάκτηση της αξιοπιστίας μας από διεθνείς οργανισμούς και οίκους αξιολόγησης.
• Περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 και συνέχιση στα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα, προκύπτουν ευνοϊκές προοπτικές καίριας σημασίας για τους οίκους αξιολόγησης αλλά και για εγχώριους και ξένους επενδυτές, όπως είναι:

• η συγκράτηση του δημόσιου χρέους, που αποτελεί σημαντικό δείκτη φερεγγυότητας, και
• θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Σημειώνεται ότι η παγοποίηση των μισθών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για δύο χρόνια αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση γύρω στα €125 εκ. το 2012 και €230 εκ. το 2013 που υπολογίζονται σε 0.65% και 1.15% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Περιορισμός μισθών και κερδών στον ιδιωτικό τομέα
Η παγοποίηση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας. Αυτό θα συνδυαστεί και με μια μικρή κλιμακωτή επιβάρυ

Keywords
Τυχαία Θέματα