Ο Μαρκ Μαζάουερ στον ΑΘΗΝΑ 9.84

«Δεν ξέρω αν αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα, από εδώ και πέρα, θα καταλήξουν σε μια αειφόρο στρατηγική για τη μελλοντική της ανάπτυξη...Η γερμανική πολιτική ελίτ κινείται με στερεότυπα και ηθικολογίες», δηλώνει ο καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο σταθμό μας.

Ο καθηγητής Μάρκ Μαζάουερ είναι ιστορικός και συγγραφέας, με ειδίκευση στη νεότερη ελληνική ιστορία. Είναι διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα

Υόρκη και έχει εκδώσει πολλά βιβλία για την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα της κατοχής τα οποία μεταφράστηκαν και στα ελληνικά, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στις εφημερίδες Financial Times και Guardian.  

Μίλησε στη διευθύντρια του ξενόγλωσσου προγράμματος του σταθμού μας, AIR 104.4, Αθηνά Κορλίρα για την κρίση στην Ελλάδα, τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας και τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς.

Υπήρχε κατά τη γνώμη σας τρόπος να προβλεφθεί η κρίση στην Ελλάδα;

Σίγουρα δεν περίμενα μία τέτοια κρίση να συμβεί.  Τώρα όμως που συνέβη, φαίνεται εξαιρετικά προβλέψιμη...
Νομίζω ότι γνωρίζαμε κάποιες από τις θεσμικές και δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Δεν ξέραμε όμως  πόσο ευάλωτη θα ήταν στις αλλαγές και τις διαθέσεις των χρηματαγορών.

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας από εδώ και πέρα κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω ότι αν προτεραιότητα είναι η εκπλήρωση των γαλλογερμανικών απαιτήσεων, τότε θα πρέπει να υπάρξει  μια εθνική προσπάθεια κι αυτό είναι καλό. Νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάσταση κρίσης στην οποία όσο μπορεί κανείς να συνεργαστεί και να αποφύγει να την εκμεταλλευτεί για κομματικούς σκοπούς, τόσο θα είναι τα πράγματα σε καλό δρόμο. Ο ενδοιασμός μου, στο σημείο αυτό, είναι ότι δεν ξέρω αν αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα, από εδώ και πέρα, θα καταλήξουν σε μια αειφόρο στρατηγική για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Συνεπώς είμαι αμφίθυμος σε σχέση με την ίδια την πορεία δράσης.  

Πώς σας φαίνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα, τη συνεργασία Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ), Δεξιών (Νεα Δημοκρατία) και ΛΑΟΣ;

Κάνω διάκριση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ. Καλωσορίζω τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και θεωρώ ότι είχε πολύ καθυστερήσει μια πιο θετική συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ στην επίλυση της κρίσης.  Αυτό το καλωσορίζω...Αλλά κάνω ένα σαφή διαχωρισμό, ιδεολογικά, όπως εγώ το σκέπτομαι, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ».

Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή «ελίτ» κινείται από στερεότυπα, κυρίως πολιτισμικά, στον τρόπο που χειρίζεται την ελληνική κρίση;

Ναι, φοβάμαι ότι έτσι είναι. Πιστεύω ότι υπάρχει μια τάση πιθανώς από όλες τις πλευρές να επικαλούνται στερεότυπα και να διαβάζουν την ιστορία με διάφορους βολικούς τρόπους. Αλλά στην παρούσα φάση θεωρώ ότι η μόνη πιθανή (εύλογη) ηγεσία στην Ευρώπη είναι η ουσιαστικά η γερμανική. Οπότε θεωρώ ιδιαίτερα ατυχές ότι η γερμανική πολιτική ελίτ βρίσκει τόσο δύσκολο το να οραματιστεί ένα ρόλο για τον εαυτό της απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες που να μην είναι διαποτισμένος από τ

Keywords
Τυχαία Θέματα