Κατεχόμενα: Συνέδριο Νερού και Τροφίμων σε συνεργασία με τον OIC

17:44 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Άνοιξε σήμερα τις εργασίες του στα κατεχόμενα το «Συνέδριο Νερού και Τροφίμων» που διοργανώνει 22 – 24 Νοεμβρίου σε ξενοδοχείο στην Κερύνεια το λεγόμενο υπεξ του ψευδοκράτους σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στην εναρκτήρια ομιλία του ο ΓΓ του OIC Εκμελεντίν Ιχσάνογλου ανέφερε ότι τα μέλη του OIC είναι αποφασισμένα να βελτιώσουν τη συνεργασία με το ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι τάσσονται εναντίον της λεγόμενης απομόνωσης του ψευδοκράτους.

Από την πλευρά

του ο Υπουργός Υδάτων και Δασών της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρθηκε στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέσω αγωγών και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για το ψευδοκράτος. Εξέφρασε παράλληλα την ευχή όπως το νερό που θα έλθει στα κατεχόμενα από την Τουρκία αποτελέσει εργαλείο για την ειρήνη στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

Ο λεγόμενος υπέξ του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί αναφέρθηκε στη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ και δήλωσε ετοιμότητα για συνεργασία και ανάπτυξη σχέσεων με τον OIC σε όλα τα θέματα. Ο κ. Ναμί ανέφερε ότι οι Τ/κ προσδοκούν από τα μέλη του OIC να κάνουν βήματα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης, προσθέτοντας πως τέτοια βήματα θα ενθαρρύνουν και τους Ε/κ προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ανέφερε ακόμη ότι η έλευση του νερού από την Τουρκία θα οδηγήσει σε περισσότερη συνεργασία με την ε/κ πλευρά, προσθέτοντας πως η τ/κ πλευρά επιθυμεί την έναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

Εξάλλου ο ΓΓ του OIC έγινε δεκτός από τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ο οποίος και τον τίμησε με το λεγόμενο κρατικό μετάλλιο του ψευδοκράτους. Ο κ. Ιχσάνογλου ανέφερε ότι ο OIC στοχεύει να άρει σε κάποιο βαθμό τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΓΓ του OIC τα τελευταία 9 χρόνια το εμπόριο μεταξύ του ψευδοκράτους και των χωρών μελών του OIC έχει διπλασιαστεί.

Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου έχει προσφέρει πολλά στο ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ αναμένουν από τον OIC να κάνει βήματα σε ό,τι αφορά την άρση του εμπάργκο. Ανέφερε ακόμη ότι καταβάλλονται προσπάθειες για άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας στη Σαουδική Αραβία.

Keywords
Τυχαία Θέματα