Κατάθλιψη: Νέα …υπερηχητική θεραπεία

17:35 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η έκθεση του εγκεφάλου σε υπερήχους ίσως αποτελεί τη νέα θεραπεία για την κατάθλιψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποίησαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διαπίστωσαν ότι με μια σύντομη έκθεση σε υπερήχους βελτιωνόταν η διάθεση και μειωνόταν το άγχος των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα έπειτα από έκθεση 30 δευτερολέπτων, οι εθελοντές ανέφεραν σημαντική βελτίωση μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι υπέρηχοι διεγείρουν τα κύτταρα σε μια

περιοχή του εγκεφάλου, το μεταιχμιακό σύστημα, που παίζει ρόλο στην ρύθμιση της ψυχικής μας διάθεσης και ρυθμίζει τα συναισθήματά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πειραματική θεραπεία τους θα αποτελέσει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 φοιτητές, οι μισοί από αυτούς εκτέθηκαν για 30 δευτερόλεπτα σε υπερήχους, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εικονική θεραπεία.

Οι εθελοντές δεν γνώριζαν ότι συμμετείχαν σε πειραματική θεραπεία για την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα του πειράματος.

Πριν και δέκα λεπτά έπειτα από τη θεραπεία, οι ερευνητές εξέτασαν την ψυχική διάθεση των εθελοντών, χρησιμοποιώντας μία ειδική κλίμακα αξιολόγησής. Βαθμολόγησαν λοιπόν με μία κλίμακα από 0 έως 100, τα συναισθήματά τους (π.χ. φόβος, θυμός κτλ). Όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία συνολικά, τόσο πιο θετικά συναισθήματα σημαίνει ότι θα είχαν οι εθελοντές.

Οι φοιτητές που υποβλήθηκαν σε εικονική θεραπεία δεν εμφάνισαν κάποια σημαντική διαφορά μετά τη θεραπεία (από το 58,3 η βαθμολογία τους πήγε στο 58,4). Όσοι όμως εκτέθηκαν σε ηπέρηχους, είχαν 54,6 βαθμούς πριν και 59,3 έπειτα από μόλις 10 λεπτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα