Κατατέθηκαν σήμερα οι 16 πρώτες αιτήσεις για Αμοιβαία Κεφάλαια

15:18 28/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι πρώτες 16 αιτήσεις για εισαγωγή Αμοιβαίων Κεφαλαίων έχουν υποβληθεί σήμερα, Παρασκευή, στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς, τονίζοντας ότι τέτοιοι θεσμοί “ενισχύουν σημαντικά την τραπεζική δραστηριότητα και γενικά τη θέση της Κύπρου, ως χρηματοοικονομικό κέντρο”.

Ο κ. Μεταξάς εξήγησε ότι “τα εν λόγω Αμοιβαία Κεφάλαια είναι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), συμβατικής μορφής” και συμπλήρωσε ότι οι αιτήσεις αυτές αφορούν δύο Αμοιβαία Κεφάλαια (Single Schemes) και ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Umbrella Scheme) με 14 Επενδυτικά Τμήματα (Sub-Funds)”.

Σημείωσε ότι αυτά τα Αμοιβαία Κεφάλαια είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο και έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις “αφορούν για εισαγωγή των μεριδίων των εν λόγω Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Αγορά Μη Διαπραγματεύσιμων Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου”, επισημαίνοντας ότι “η λειτουργία της νέας αυτής υπηρεσίας του ΧΑΚ είναι το επιστέγασμα μίας προσπάθειας, η οποία άρχισε από το 1999 για να εισαχθεί στην Κύπρο ο ιδιαίτερα επωφελής αυτός θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων”.

“Τέτοιοι θεσμοί πέραν του ότι δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης σε αριθμό επαγγελματιών π.χ. σε λογιστές, δικηγόρους, σύμβουλους – διαχειριστές επενδύσεων και επέκτασης των εργασιών τους, ενισχύουν σημαντικά την τραπεζική δραστηριότητα και γενικά τη θέση της Κύπρου, ως χρηματοοικονομικό κέντρο”, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ.

Είπε ακόμη ότι “για να ολοκληρωθεί το όλο περιβάλλον και να γίνει δυνατή η εισαγωγή διαφόρων άλλων τύπων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων, αναμένεται στο άμεσο μέλλον η προώθηση για ψήφιση του Νόμου που θα ρυθμίζει τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων και του τροποποιητικού Νόμου του Χρηματιστηρίου για εισαγωγή διαφόρων τύπων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων στο Χρηματιστήριο”.

Ο κ. Μεταξάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι “το Χρηματιστήριο με τη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου προγραμματίζει με άλλους φορείς και συντελεστές της Αγοράς, όπως, μεταξύ άλλων, CIPA και ΚΕΒΕ την προώθηση του όλου θεσμού και ειδικότερα για τη δυνατότητα εισαγωγής των αμοιβαίων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο, ώστε ο όλος τομέας να αναπτυχθεί με αποτελεσματικό τρόπο, επιφέροντας τα ανάλογα οφέλη στην κυπριακή οικονομία”.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ ευχαρίστησε το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, “για την επίσπευση επιτέλους της προώθησης του όλου θέματος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα