Καταστροφική τυχόν επαναφορά του γρι -γρι, αναφέρει ο ‘Νηρέας’

20:09 31/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επαναφορά του γρι -γρι θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες φαίνεται να αγνοούνται, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Οργανισμός Θαλάσσιων Ερευνών Νηρέας.

«Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες σε ένα θέατρο του παραλόγου, με αφορμή τις συζητήσεις για επαναφορά της χρήσης της μεθόδου ψαρέματος με γρι- γρι. Εδώ και χρόνια, οι Κύπριοι επαγγελματίες ψαράδες παράκτιας αλιείας μιλούν για μειωμένα αλιευτικά αποθέματα, ενώ η τελευταία έρευνα του Τμήματος Αλιείας

και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) αναφέρεται κατά τα άλλα στη μεγάλη σημασία του προβλήματος», προσθέτει.

Αναφέρει ότι οι καταστροφικές συνέπειες που έχει η μέθοδος γρι- γρι στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα αλιευτικά αποθέματα είναι πλέον αποδεδειγμένες ανά το παγκόσμιο και συμπληρώνει ότι η επαναφορά του δημιουργεί πολλές περιβαλλοντικές ανησυχίες, καθώς και πολλά ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στην κοινωνία των επαγγελματιών ψαράδων και των μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων.

Η επιστημονική συνεργάτιδα του Νηρέα, Δρ. Μαρία Χατζημιχαήλ, ανέφερε ότι «το πρόβλημα με την επαναφορά του γρι -γρι στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου δεν είναι μονοδιάστατο, δηλαδή το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος».

«Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν να αντιμετωπίσουν οι παράκτιοι ψαράδες της Κύπρου είναι τεράστιες. Η επαναφορά του γρι -γρι είναι μία παράλογη πολιτική πρόταση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε πρόσφατα ότι για να βοηθηθούν οι παράκτιοι ψαράδες, θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος ‘θαλασσανάπαυσης’. Μια περίοδος δηλαδή κατά την οποία θα μειώσουμε τους πληθυσμούς των δελφινιών αυτόχειρα, αφού τροφή των δελφινιών είναι τα ψάρια», πρόσθεσε.

Ο Νηρέας απορεί, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, «ποιά συμφέροντα προωθούνται, σε μια περίοδο όπου γενικά η κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα αναγκάζονται να πληρώσουν τα λάθη του φιλελευθερισμού των τραπεζών».

«Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, δεν χρειαζόμαστε υποσχέσεις για φθηνό ψάρι και απαιτούμε κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα