Καταστροφική η συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας, εκτιμά η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-ΑΗΚ

14:56 13/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-ΑΗΚ εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης-Τρόικα και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι καταστροφικές για την οικονομία της Κύπρου, αφού θεωρεί πως έχουν καταστρέψει το χρηματοοικονομικό σύστημα από τη μια και εμβαθύνουν την ύφεση με την εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας που μεγαλώνουν την ανεργία και οδηγούν στη φτώχια και την εξαθλίωση από την άλλη.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα συμπεράσματα της σημερινής Ημερίδας με θέμα «Ενέργεια: Εμπόρευμα ή Κοινωνικό Αγαθό»,

το Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-ΑΗΚ συμφωνεί με τις διαπιστώσεις της ΠΕΟ ότι η μοναδική λύση που προσφέρει προοπτικές ανάκαμψης είναι ο απεγκλωβισμός από το Μνημόνιο και η εφαρμογή συμφωνημένου προγράμματος ανάπτυξης που θα μας βγάζει από την κρίση.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, πιστεύουν ότι «η ΑΗΚ μπορεί να προσφέρει πολλά με προτάσεις που θα βοηθούν στην ανάκαμψη και μέτρα που θα στηρίζουν την οικονομία και τους πολίτες. Οι σύνεδροι πιστεύουν ότι κυβέρνηση και πολιτεία θα πρέπει να αξιοποιήσουν άμεσα, με την εφαρμογή ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής, το θέμα της εξεύρεσης υδρογονανθράκων και της εξόρυξης φυσικού αερίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, το συνέδριο συζήτησε το θέμα της ελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας σε σχέση με το ρόλο της ΡΑΕΚ και θεωρεί ότι κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η εξεύρεση τρόπων για παραγωγικότερη αξιοποίηση της δυνατότητας των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και για έλεγχο και συντονισμό στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ελάφρυνση των καταναλωτών.

Θεωρεί, επίσης, ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς θα πρέπει να ενταχθεί στον κορμό της ΑΗΚ.

Στο μεταξύ, οι σύνεδροι εκφράζουν απογοήτευση και αγανάκτηση γιατί παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους, περιλαμβάνεται πρόνοια στο Μνημόνιο για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και άλλων Ημικρατικών Οργανισμών.

«Ο πλούτος που έχει συσσωρευτεί», προστίθεται, «ανήκει στην πολιτεία και το λαό και δεν μπορεί να εκποιηθεί ξεπουλώντας τον για ψίχουλα στους ιδιώτες. Η ΑΗΚ που προσέφερε πολλά στην οικονομία και την ανάπτυξη και με την κοινωνική πολιτική στήριξε τους απλούς ανθρώπους δεν μπορεί, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να παύσει να επιτελεί το ρόλο της και να μετατραπεί σε ιδιωτικό μονοπώλιο που θα κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και θα θέτει σε αμφισβήτηση την ασφαλή και απρόσκοπτη παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα