κανοποιημένος από το κοινοβουλευτικό έργο για την 1η Τακτική Σύνοδο της 10ης Βουλευτικής Περιόδου, ο Ομήρου

17:42 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η  διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Οικονομίας ξεπερνά την οικονομική πτυχή και είναι εθνικής σημασίας καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της νήσου η γεωγραφική της θέση καθίσταται από επαχθές βάρος, κομβικής γεωστρατηγικής σημασίας υπόθεση την οποία θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Κυβέρνηση της να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί, επανατόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν αραβικές χώρες να διατυπώνουν δυσφορία για την ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ με το Κάιρο να εκφράζει εντονότερες ανησυχίες, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν έτυχε της όποιας ενημέρωσης,  η οποία να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, παρατηρώντας ότι η Πρεσβεία της Αιγύπτου χθες βράδυ διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που καταδεικνύει ότι οι σχέσεις ΚύπρουΑιγύπτου συνεχίζουν να είναι καλές.

Πρόσθεσε δε ότι η Κύπρος διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής γεγονός που ενισχύει τη γεωστρατηγική σημασία της.

Παρουσιάζοντας την έκθεση πεπραγμένων της πρώτης συνόδου, της 10ης Βουλευτικής Περιόδου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Ομήρου δήλωσε ευαρέσκεια για το κοινοβουλευτικό έργο που παρήγαγε η Βουλή κατά την πρώτη της Σύνοδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις,  δήλωσε ότι στον Προϋπολογισμό της Βουλής για το 2013 θα υπάρξουν περικοπές και είπε πως η απάντηση στο ερώτημα εάν θα παγώσουν οι συνεδρίες των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής για κάποιο διάστημα πριν τις προεδρικές εκλογές θα δοθεί από τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Στη σύσκεψη αρχηγών θα τεθεί εκ νέου το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.  Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους εξήγησε ότι τέθηκε το θέμα στη σύσκεψη που έκρινε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι αναγκαία.

Ερωτηθείς εάν κρίνεται σκόπιμο η άτυπη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων να πάρει πιο επίσημη μορφή, ο κ, Ομήρου ανέφερε ότι αυτό θα γίνει όταν ωριμάσει ο καιρός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως το θέμα της ανέγερσης νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζει να αποτελεί πάγιο αίτημα της Βουλής, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι κατανοητό ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών δεν προσφέρεται για έγερση τέτοιου αιτήματος άμεσα.

Είπε ακόμα πως το θέμα για αξιοποίηση του Δημοτικού Θεάτρου από τη Βουλή έκλεισε με την απόφαση ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινοβουλίου.

Ο κ. Ομήρου είπε πως για οικονομικούς επίσης λόγους μετατίθεται και το αίτημα της Βουλής για δημιουργία νομικής υπηρεσίας της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι άριστες και δηλώνοντας ικανοποίηση ανέφερε πως τόσο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο οι Διευθυντές των Υπουργείων και κρατικοί λειτουργοί ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών με μεγάλη προθυμία και η συνεργασία είναι άψογη.

Διατυπώνον

Keywords
Τυχαία Θέματα