Καινούργια πρόταση για τον Ακάμα από την Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γής

19:31 7/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης, μετά την πρόταση που υπέβαλε στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη τον περασμένο Απρίλιο, σχετικά με τη λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της Χερσονήσου Ακάμα και των ιδιοκτησιών, οι οποίες επηρεάζονται με την ένταξη τους στην Ζώνη Προστασίας Φύση 2000 και διαπιστώνοντας ότι είναι ανέφικτη η αποζημίωση ή η ανταλλαγή γης με Χαλίτικη γη λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, προχώρησε στην ετοιμασία καινούργιας πρότασης.

Όπως αναφέρει

σε γραπτή ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος τύπου της συντονιστικής Επιτροπής κοινοτήτων και ιδιοκτητών γης Σάββας Χατζημηνάς με τη νέα προτεινόμενη λύση θα προστατεύεται η φύση και η βιοποικιλότητα των περιοχών ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της Επαρχίας Πάφου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον Σάββα Χατζημηνά προτείνεται η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου αειφόρου οικολογικής ανάπτυξης για όλες τις Κοινότητες του Ακάμα από την Ίνεια μέχρι το Νέο Χωριό περιλαμβανομένης και της Κρήτου Τέρρα, όπου θα δημιουργηθεί μια Εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με την συμμετοχή του Κράτους, των ιδιοκτητών γης και των Κοινοτήτων.

Η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, όπως εξήγησε ο κ Χατζημηνάς θα διαχειριστεί τη δημιουργία ενός πρότυπου έργου με οικολογικά καταλύματα, ακόμη και σε περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο Φύση 2000, οι οποίες είναι χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και θα υποδειχτούν από την Διαχειριστική Επιτροπή μαζί με την Πολεοδομία σε ένα τοπικό σχέδιο.

Όταν ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός, πρόσθεσε, για την εναλλακτική μορφή τουρισμού το σχέδιο και το Έργο αυτό θα μπορεί να παρουσιαστεί επίσημα και να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Οι ιδιοκτήτες γης, σημείωσε ο Σάββας Χατζημηνάς θα μπορούν με την γη τους να συμμετάσχουν στην Εταιρεία ως μέτοχοι. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός πράσινου ταμείου από την φορολόγηση των Κερδών του Έργου και διαχρονικά να αγοράζονται τα τεμάχια γης από το Κράτος.

Για την προτεινόμενη λύση ενημερώθηκε ήδη η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Χατζηπαναγιώτου. Στάλθηκαν, επίσης, επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίον καλούν να προχωρήσει στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες με τους αρμόδιους φορείς και λειτουργούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα