Καυκαλιάς: Η παιδεία αποτελεί δύναμη του μέλλοντος

12:19 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στην κυπριακή οικονομία, η Κύπρος παραμένει η χώρα, με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς σε ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για

τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θεωρώντας την παιδεία ως τη δύναμη του μέλλοντος και την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου που θέλει να ευημερεί και να προοδεύει, την έχει κατατάξει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της.

Βασική προγραμματική δέσμευση η οποία και υλοποιείται, συνέχισε, αποτέλεσε η συνεχής προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια με το τεράστιο έργο και με τις αλλαγές που συντελούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι βέβαιο, πρόσθεσε, ότι οι υψηλές δαπάνες που σημειώνονται στην εκπαίδευση θα αποδώσουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, μέτρο του οποίου την εφαρμογή απαιτεί η Τρόικα, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι είναι αλήθεια ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πιο πάνω μέτρο, ισοπεδωτικά χωρίς όποιες άλλες ρυθμίσεις, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που είναι συμβασιούχοι ή έκτακτοι επί σειρά ετών και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Οφείλουμε όλοι να διαβουλευτούμε και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είπε.

Είναι επίσης όμως αλήθεια, παρατήρησε, «ότι σε αυτή τη θέση έχουν φέρει τους συμβασιούχους και τους έκτακτους οι αποφάσεις και οι πολιτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης πολύ πριν από τη Τρόικα. Όταν ψήφιζαν την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο. Όταν αποφάσιζαν και επέβαλλαν τη μη εφαρμογή των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων που θα οδηγούσε σε διορισμό μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών. Όταν εισηγούνταν οι ίδιοι την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα. Όταν απαιτούσαν την περικοπή 20 εκατομμυρίων από την εκπαίδευση. Όταν καταψήφιζαν τη μονιμοποίηση 250 συμβασιούχων».

Όλα αυτά, ανέφερε, είχαν προηγηθεί της Τρόικας. Η Τρόικα απλά έδωσε συνέχεια και κατάφερε να εμβάλει στο Μνημόνιο τις απαράδεκτες θέσεις του ΔΗ.ΣΥ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα