Φυττής: Δεν θωρακίστηκε επαρκώς η οικονομία για να αποφευχθεί το μνημόνιο

11:52 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή οικονομία δεν θωρακίστηκε επαρκώς και δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η συνομολόγηση ενός μνημονίου, η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Κύπρου, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής σε ομιλία στη Βουλή κατά

τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι ευθύνες είναι τεράστιες και πρέπει να καταλογιστούν, για να νιώσει επιτέλους και ο Κύπριος πολίτης ότι οι κόποι και οι μόχθοι του λαμβάνονται υπόψη και ότι όλα αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν», δήλωσε ο κ. Φυττής προσθέτοντας ότι είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι στα κείμενα του μνημονίου πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε αναπτυξιακές δαπάνες.

Είπε ότι η αναπτυξιακή πτυχή είναι όσο ποτέ άλλοτε σημαντική, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες θα πληγούν όπως είπε, όσο κανείς άλλος από τις αποκοπές κονδυλίων.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι σε σύγκριση με το 2012, ο φετινός προϋπολογισμός για τα στεγαστικά προγράμματα που αφορούν τους πρόσφυγές, παρουσιάζεται κατά 41.931.884 ευρώ μειωμένος (ποσοστό 37%). Η πραγματική δαπάνη για το 2013 αγγίζει, ανέφερε, τα 71.190.821 ευρώ, αντί 113.122.705 το 2012.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι αν το ποσοστό συγκριθεί με τον προϋπολογισμό του 2010, τότε η μείωση ξεπερνά το 50%. Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι εδώ και αρκετό καιρό, αγωνιζόμαστε ώστε να δοθούν στους πρόσφυγες κίνητρα και ενίσχυση για να μην καταφεύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων της Τουρκίας και να ξεπουλούν τις περιουσίες τους και η κυβέρνηση «αντί να στηρίξει έμπρακτα αυτή μας την προσπάθεια, δίνει με τους προϋπολογισμούς τη χαριστική βολή στον προσφυγικό κόσμο».

Ο κ. Φυττής κατέθεσε εισηγήσεις για τους πρόσφυγες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση φορέα – ταμείου για παραχώρηση ετήσιας χορηγίας στους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης, για τα χαμένα εισοδήματα, με έσοδα από διάφορες πηγές όπως από φορολογία (λόγω πολεοδομικής αναβάθμισης ιδιοκτησιών και ζωνών στις ελεύθερες περιοχές), από μεταβιβαστικά τέλη ή από ΦΠΑ, μεταφορά συντελεστή από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές και παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας, υπό μορφή χρηματικής χορηγίας στα παιδιά των εκ μητρογονίας προσφύγων.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε εισηγήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε οικογένειες που βιώνουν το φάσμα του υποσιτισμού, σε ανάπηρους, λαθρομετανάστες και σε θύματα εμπορίας προσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα