Ιστορική συνάντηση Κίνας – Ταϊβάν

12:45 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Κίνα και Ταϊβάν, πραγματοποίησαν την Τρίτη, τις πρώτες τους συνομιλίες από το διαχωρισμό τους πριν από 65 χρόνια μετά από ένα σκληρό εμφύλιο, μία συμβολική αλλά την ίδια στιγμή ιστορική κίνηση μεταξύ των πρώην ορκισμένων αντιπάλων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι ο Γουάνγκ Γιου-τσι αρμόδιος για την πολιτική της νήσου με την Κίνα, συναντήθηκε με τον υπεύθυνο πολιτικής για την Ταΐβάν της Κίνας Ζανγκ Ζιτζούν, στην Ναντζίνγκ την πρώτη μέρα μιας τετραήμερης επίσκεψης.

Με τις ευαισθησίες να είναι ύψιστης σημασίας, η αίθουσα ήταν ουδέτερα διακοσμημένη

χωρίς την επίδειξη σημαιών και οι επιγραφές με τα ονόματα στο τραπέζι των συνομιλιών ανάγραφαν μόνο ονόματα, χωρίς τίτλους.

Πριν να φύγει, ο κ. Γουάνγκ είπε σε δημοσιογράφους ότι «η επίσκεψη δεν ήταν εύκολη, είναι το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για πολλά χρόνια».

Η Ναντζίγκ, στην ανατολική Κίνα ήταν η πρωτεύουσα της χώρας όταν κυβερνούσε το εθνικιστικό κόμμα, Γουανγκ Κουομιντάγκ το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Όταν έχασαν τον εμφύλιο που είχα ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ζωών, δύο εκ. υποστηρικτές του Εθνικιστή ηγέτη Τσιανγκ Κάι – σεκ διέφυγαν στην Ταϊβάν, η οποία επίσημα αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

Από τότε το νησί και η υπόλοιπη ήπειρος κυβερνούνται χωριστά ενώ και οι δύο ισχυρίζονται ότι είναι η αληθινή Κυβέρνηση της Κίνας και άρχισαν να έχουν ξανά επαφή τη δεκαετία του 1990 μέσω ημι-επίσημων οργανισμών.

Η συνάντηση της Τρίτης αποτελεί καρπό μακρόχρονων προσπαθειών βελτίωσης των σχέσεων.

Ωστόσο, οι αρχές του Πεκίνου στοχεύουν ακόμη στην επανένωση ολόκληρης της Κίνας και θεωρούν ότι η Ταϊβάν είναι περιοχή επαναστατών που πρέπει να επανενωθεί με τον κύριο κορμό της χώρας, ακόμη και δια της βίας αν χρειαστεί.

Δεν έχει δημοσιευθεί επίσημη ημερήσια διάταξη για τις συνομιλίες, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως συμβολικές και ως μια άσκησης οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα