Ίσως να ενταθούν τα διλήμματα στην οικονομία, δηλώνει ο Α. Νεοφύτου

23:09 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΔΗΣΥ παραμένει προσηλωμένος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να προβληματιστούν, εάν με τις αποφάσεις τους, «προκαλέσουν ένα ακόμη ένα μεγαλύτερο δίλημμα στην Κύπρο, στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ανέφερε απόψε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε ομιλία του σε Πανεπαρχιακή συγκέντρωση του κόμματος στη Λεμεσό, για ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στην οικονομία,

ο κ. Νεοφύτου είπε πως «παρότι όλοι νιώθουμε πληγωμένοι από την έλλειψη της απαραίτητης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο ΔΗΣΥ παραμένει και σήμερα προσηλωμένος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα στους εταίρους του, πως σήμερα θα πρέπει και οι ίδιοι να προβληματιστούν σοβαρά, μήπως τα αποτελέσματα του προγράμματος της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας θα προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο δίλημμα στην Κύπρο, στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Χωρίς να διευκρινίζει ποιο θα είναι αυτό το δίλημμα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «εάν βρεθούμε ενώπιον αυτού του διλήμματος, που εμείς θα εργαστούμε σκληρά να μην φθάσουμε, η ευθύνη θα βαρύνει αυτούς που επέλεξαν επικίνδυνα ακραίες και πρωτοφανείς σκληρές προσεγγίσεις σε οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν, όχι μόνο από δικά μας λάθη, αλλά και από δικές τους λανθασμένες, πολιτικά και οικονομικά, αποφάσεις».

«Ίσως να ενταθούν τα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε καθημερινά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι, στο σημείο που αφέθηκε να οδηγηθεί η οικονομία μας, η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού μεταξύ προνομιούχων και αδικημένων, ούτε θα αντέξει το βάρος εργατικών ή άλλων αναταράξεων για εξυπηρέτηση των οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων.
Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που οδηγήθηκαν τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας και πως αν αυτές οι ευθύνες δεν διερευνηθούν και δεν απονεμηθούν τάχιστα, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελεί και θα αποδειχθεί προβληματική, «αφού θα αντιμετωπίζεται δικαίως, με δυσπιστία από τους πολίτες και το σύνολο της κοινωνίας».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο ΔΗΣΥ αναμένει όπως η ερευνητική επιτροπή που συστάθηκε , θα ολοκληρώσει το συντομότερο και τεκμηριωμένα, τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος, πολιτικών και οικονομικών.
Ο κ. Νεοφύτου, σε ανασκόπηση των όσων οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση, λέγοντας πως «αν έπαιρναν έγκαιρα τις αποφάσεις, όπως φορτικά για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο ΔΗΣΥ τους καλούσε, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να μας πουν πόσο κακή είναι η Τρόικα».

«Επιδιώκοντας να συντηρήσει τεχνητά στη ζωή τη Λαϊκή Τράπεζα, μέχρι τις προεδρικές εκλογές και υπό τον κίνδυνο της διακοπής παροχής της έκτακτης ρευστότητας, η απελθούσα Κυβέρνηση συμφώνησε στη διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αναφέρεται σαφέστατα στους όρους του μνημονίου του περασμένου Νοεμβρίου», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, η Κυβέρνηση Χριστόφια άνοιξε την πόρτα και στο κούρεμα των καταθέσεων, υπό τον μανδύα ότι θα υπάρχει ένα επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή των βαρών».
Αναφέρθηκε σε προκαθορισμένη πορεία που ακολούθησαν «ανεξάρτητοι θεσμοί, που εδώ και μήνες στην προσπάθεια να δώσουν πολιτικό άλλοθι στην απελθούσα Κυβέρνηση, αντί να πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι κρατούσαν ένα πιστωτικό ίδρυμα στον αναπνευστήρα, απλώς για να γίνει αλλαγή της διακυβέρνησης, φορτώνοντας τους Κύπριους πολίτες 9,5 δις επιπρόσθετες υποχρεώσεις».

«Δεν θέλουμε να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γιατί χρειάζεται πολύ δύναμη και υπομονή για να μπορέσουμε να μειώσουμε την παρατεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα κι αν όλοι επιλέξουμε την πορεία της συλλογικότητας, στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων και κινδύνων και στην υλοποίηση αποφάσεων και σχεδιασμών, που θα βελτιώνουν τη ψυχολογία και τα αισθήματα του κάθε Κύπριου πολίτη», ανέφερε εξάλλου ο κ. Νεοφύτου.
Έστειλε, επίσης, το μήνυμα πως ως ΔΗΣΥ «θα πολιτευθούμε υπεύθυνα και συνετά για το συλλογικό καλό και την κοινωνική αλληλεγγύη και όχι για την εξυπηρέτηση ή την προστασία προνομίων, που συγκαλύπτονται πίσω από το μανδύα κεκτημένων, είτε εργοδοτικών, είτε εργατικών, γιατί για χάρη αυτών των κεκτημένων, για δεκαετίες δημιουργήσαμε στρεβλώσεις και κινδυνεύουμε τα δικά μας παιδιά να είναι η χαμένη γενιά και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Διαμήνυσε ακόμη πως για το ΔΗΣΥ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της κυπριακής οικονομίας και πως «μόνο μέσα από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και της ανάπτυξης της οικονομίας, θα μπορέσει να πάρει πάλι μπροστά η οικονομία». «Θα πρέπει να στηρίξουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες πρέπει να επενδύσουμε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αναζωογόνηση της αγοράς», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε ακόμη τη θέση του κόμματος του, «που ποτέ δεν ήταν ρατσιστικό κόμμα», πως «δεν μπορεί να ανεχθούμε πλέον, την ώρα που ο Κύπριος υποφέρει και πεινά, την ώρα που η ανεργία καλπάζει, κάποιοι ξένοι να εκμεταλλεύονται τα αισθήματα του κυπριακού λαού και να προκαλούν το σύνολο του, με τα επιδόματα που παίρνουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα