Για σημαντική πρόοδο στη Μέση Ανατολή μίλησαν Νταβούτογλου και Κέρι

21:28 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για σημαντική πρόοδο στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, που ακολούθησε την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι δύο ΥΠΕΞ, Κέρι και Νταβούτογλου συζήτησαν στην Κωνσταντινούπολη εκτενώς το θέμα της Συρίας, αλλά και τις νέες εξελίξεις μετά τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ακολούθησαν, εννοώντας την τηλεφωνική συνομιλία των Πρωθυπουργός της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το αποτέλεσμα

που εξασφαλίστηκε με τη συμβολή του αμερικανού ΥΠΕΞ και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά το θέμα των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, αποτελεί ένδειξη της συμβολής αυτής.
Στον μήνα που πέρασε, πρόσθεσε, σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις και ειδικότερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ειρήνης στην Μέση Ανατολή και παρουσιάστηκαν νέες προσεγγίσεις μετά τις επισκέψεις Κέρι και Ομπάμα στην περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Μαχμούτ Αμπάς και τον Χαλίτ Μεσάλ. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, εξέφρασε την ελπίδα την προσεχή περίοδο να ξεκινήσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα στο μεσανατολικό, στα πλαίσια του 1967, το οποίο δεν θα παραμείνει ως χρονοδιάγραμμα και θα μετατραπεί σε διπλωματική δραστηριότητα. «Η Τουρκία θα συνεχίσει στο θέμα αυτό την πολιτική αρχών που ακολουθεί. Θα υποστηρίξουμε κάθε βήμα το οποίο θα γίνει για την λύση των δύο κρατών και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο χρονοδιάγραμμα».
Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συζητήσει όλα τα θέματα κατά τρόπο περιεκτικό, σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι με τον κ. Κέρι συζήτησαν εκτενώς το θέμα της Συρίας και συμφώνησαν στην πραγματοποίηση σύντομα συνόδου της ομάδας «Φίλων της Συρίας». Ο Μάρτιος, συμπλήρωσε, ήταν ο πιο αιματηρός μήνας των τελευταίων δύο ετών στην Συρία, όπου έχασαν την ζωή τους περίπου 7000 άνθρωποι. Για το θέμα, είπε, έχει σημασία η στάση των ΗΠΑ και ότι η Τουρκία έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο ως γειτονική χώρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν και το θέμα του Ιράκ και επεσήμανε ότι για την Τουρκία βασική αρχή είναι η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Συζήτησαν περιληπτικά, πρόσθεσε, για τις ισορροπίες στον Καύκασο, την κατάσταση στο Μαλί και τη Σομαλία καθώς και για θέματα Ασίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συλλυπήθηκε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για τον θάνατο της 24χρονης Αμερικανίδας διπλωμάτη Anne Smedinghoff σε βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν.

Αναφορικά με το θέμα του Μαβί Μαρμαρά, ο Νταβούτογλου είπε ότι άφησε βαθιά σημάδια στις οικογένειες των θανόντων και το βασικό είναι να γίνουν σωστά βήματα και να εξασφαλιστεί πρόοδος στους τρεις βασικούς όρους.
Η συγγνώμη ζητήθηκε και θα συνεχιστούν οι επαφές για την αποζημίωση, ανέφερε λέγοντας ότι ακολουθεί και το θέμα της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας καθώς και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε Γάζα και Δυτική Όχθη.
Ο ρόλος της Τουρκίας στο χρονοδιάγραμμα ειρήνης της Μέσης Ανατολής, είπε, αποτελεί μέρος του ρόλου της για την αναδόμηση της περιοχής. «Βασικός στόχος είναι η σύσταση το συντομότερο δυνατό ενός Παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι υποστηρίζει το χρονοδιάγραμμα λύσης της «τρομοκρατίας» στην Τουρκία. «Εμείς θαυμάζουμε την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης και υποστηρίζουμε την προσπάθεια του ΡΚΚ για την εγκατάλειψη των όπλων. Απαιτείται θάρρος και αποφασιστικότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να τερματιστεί αυτή η λίμνη αίματος που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Η Τουρκία προχωρά με μεγάλη ταχύτητα. Ζήσαμε ένα πολύ δύσκολο 24ωρο, χάσαμε μια πολύ θαρραλέα διπλωμάτη στο Αφγανιστάν, είδαμε μια από τις πιο φοβερές πλευρές της τρομοκρατίας. Το ξεκίνημα για την ειρηνική λύση μπορεί να αλλάξει την ζωή του τουρκικού λαού».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα νίκης στη χώρα μετά την συγγνώμη του Ισραήλ και την αποδοχή αποζημίωσης για το Μαβί Μαρμαρά. «Θα πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν στο παρελθόν και το χρονοδιάγραμμα μετά την συγγνώμη θα το καθορίσουν οι πλευρές. Έχει ξεκινήσει ένα ωφέλιμο χρονοδιάγραμμα για τους λαούς των δύο χωρών».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη συνέχεια συναντήθηκε για μιάμιση περίπου ώρα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε μικρή ομάδα εναντίον της επίσκεψης Κέρι έξω από το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, Η αστυνομία παρενέβη για να την διαλύσει, ενώ 9 άτομα ετέθησαν υπό κράτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα