Ήπια ανάπτυξη ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης Ακάμα

13:15 10/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων Ακάμα και Ιδιοκτητών Γης Ακάμα σε συνεδρίαση της στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωριού σήμερα το πρωί, αποφάσισε, όπως ανέφερε ο Γραμματέας και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Σάββας Χατζημηνάς, ότι η λύση για αποζημίωση και η ανταλλαγή των περιουσιών που επηρεάζονται δεν είναι εφικτή με βάση την Υπουργική απόφαση του Απριλίου 2009 επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση αυτή στη βάση της

τραγικής οικονομικής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κράτος και τα άδεια κρατικά ταμεία καθώς και την έλλειψη χαλίτικης γης, εφόσον το κράτος έχει δεσμευτεί προς την Τρόικα να υποθηκεύσει τη χαλίτικη γη προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπως ανέφερε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Χατζημηνάς, η μόνη πλέον εφικτή και συμφέρουσα λύση, χωρίς το κράτος να βάζει το χέρι του στις τσέπες των φορολογουμένων συμπολιτών μας, είναι να δοθεί ένας συντελεστής της τάξης του 8% για τα αγροτικά τεμάχια και 25% για τα τουριστικά τεμάχια όπως ήταν και πριν το 1989 και πριν τη Λευκή Ζώνη και να επιτρέπει την ήπια αειφόρο ανάπτυξη μέσα στις περιοχές Φύση 2000.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Χατζημηνάς, με γραπτή γνωμάτευση της προς τους ιδιοκτήτες γης αλλά και προς το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, έχει τονίσει ότι η ήπια ανάπτυξη επιτρέπεται εντός των περιοχών Natura 2000, για αυτό το λόγο, συνέχισε, «αιτούμαστε όπως το Υπουργικό Συμβούλιο τροποποιήσει την απόφαση του για μηδενική ανάπτυξη στις περιοχές Φύση 2000 και εντάξει την ήπια ανάπτυξη μετά από περιβαλλοντικές μελέτες από τους υποψήφιους αιτητές, επενδυτές, και εξέταση των αιτήσεων από την Διαχειριστική Επιτροπή».

Ο κ. Χατζημηνάς είπε, επίσης, πως μετά τον πρώτο γύρο επαφών με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη και το Γενικό Διευθυντή Ασσιώτη και την υποβολή της γραπτής πρότασης της Συντονιστικής Επιτροπής, η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης Ακάμα ευελπιστεί ότι πριν το τέλος του χρόνου η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα ολοκληρώσει το Διαχειριστικό Σχέδιο και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο «για να δοθεί επιτέλους μια σωστή και δίκαιη λύση στο θέμα Ακάμα, που θα προστατεύει από τη μια το δάσος, τη βιοποικιλότητα και τη Χερσόνησο Ακάμα και από την άλλη θα λύσει το πρόβλημα των ιδιοκτητών γης που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα».

Η Συντονιστική Επιτροπή, όπως αναφέρθηκε, επίσης ζητά την άμεση εξέταση και αδειοδότηση από τις κρατικές υπηρεσίες των αιτήσεων για αναπτυξιακά έργα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την Χερσόνησο του Ακάμα, ακόμα και μέσα στο Φύση 2000, όπως έργα επιχειρηματιών, «οι οποίοι είναι σε θέση να επενδύσουν εκατομμύρια ευρώ για έργα αειφόρου ανάπτυξης που θα προσφέρουν πραγματική ανάπτυξη σε όλη την Επαρχία Πάφου και εκατοντάδες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα και η Πάφος».

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή ζητά, συνέχισε ο κ. Χατζημηνάς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπως έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή στην παρουσία της Υπουργικής Επιτροπής για τον Ακάμα και όλους τους Υπηρεσιακούς από τα Τμήματα των Υπουργείων εντός του Σεπτεμβρίου για να συζητηθούν και να τροχοδρομηθούν οι αποφάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο και για να υπάρξει «επιτέλους και ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που τόσα χρόνια απασχολεί την κοινή γνώμη και τους κατοίκους και Ιδιοκτήτες γης».

Στην σημερινή συνεδρίαση παρέστησαν οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων της περιοχής του Ακάμα και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών γης.

Keywords
Τυχαία Θέματα