Ιορδανία: Διαδηλωτές ζητούν να διακοπούν οι σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ

19:52 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χιλιάδες Ιορδανοί διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα ζητώντας να ακυρωθεί η ειρηνευτική συνθήκη του Ουάντι Αράμπα που υπογράφηκε με το Ισραήλ πριν από 18 χρόνια. Αριστεροί και ισλαμιστές ακτιβιστές ζητούσαν από το Αμάν να διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, έκαψαν ισραηλινές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά “Θάνατος στο Ισραήλ” και “Ο λαός θέλει να τελειώνει το Ουάντι Αράμπα”. Οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ

και να κλείσει “τη σιωνιστική πρεσβεία”.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης, μεταξύ των οποίων ήταν νεολαιίστικα κινήματα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Ιορδανίας υποστήριξαν ότι οι διαδηλώσεις ήταν μια άμεση απάντηση στον πρόσφατο διορισμό, από τον βασιλιά Αμπντάλα, του Φάγιεζ Ταράουνεχ στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Ταράουνεχ συμμετείχε ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία και στη σύναψη της ειρηνευτικής συνθήκης με το Ισραήλ το 1994. Πολλά πολιτικά και κοινωνικά κινήματα έχουν εκφράσει την οργή τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αν του δινόταν ξανά η ευκαιρία θα στήριζε και πάλι την αμφιλεγόμενη ειρηνευτική συνθήκη. “Είναι ένα άτομο που προφανώς δεν σέβεται τη βούληση του λαού και τα λόγια του αποδεικνύουν πόσο έχει χάσει την επαφή του με τον μέσο πολίτη”, είπε ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Τζαμίλ ‘Αμπου Μπάκερ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πολλοί Ιορδανοί θεωρούν αποτυχία την συνθήκη του Ουάντι Αράμπα. Πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη, ιδίως σε ότι αφορά το σύστημα καταμερισμού του νερού, την επιστασία της Ιορδανίας σε ιερές τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ και την πρόσβαση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα