Βγενόπουλος: O Διοικητής της ΚΤ θα μπορούσε να απαγορεύσει αγορές ομολόγων

18:44 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να επέμβει και να απαγορεύσει στις εμπορικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα μιας χώρας, συνδέοντας το ομόλογο με την αξιολόγηση που είχε η συγκεκριμένη χώρα, υποστήριξε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου, για να απαντήσει σε κατηγορίες που του είχαν καταλογισθεί, ο κ. Βγενόπουλος

απέρριψε τη θέση του κ. Ορφανίδη ότι η ΚΤ δεν μπορούσε να απαγορεύσει στις εμπορικές τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα ενός κράτους – μέλους της Ευρωζώνης.

”Βεβαίως μπορείς να συνδέσεις τα ομόλογα με το credit rating των χωρών και να πεις ότι δεν πρέπει καμία τράπεζα να έχει τόσο τοις εκατόν του ενεργητικού της σε ομόλογα χωρών που δεν έχουν τουλάχιστον το credit rating Α. Δεν σου απαγορεύει κανείς να το κάνεις”, είπε.

Υποστήριξε ότι όταν ξεκινά μια διαδικασία PSI το μαθαίνουν πρώτα οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών και πρόσθεσε: ”Φώναξε ποτέ κανέναν (ο κ. Ορφανίδης) να πει κοίταξε να δεις μέχρι εδώ. Να του πει απ’ εδώ και πέραν βάζω ένα συγκεκριμένο κανόνα διότι θέλω να σας προφυλάξω. Προφανώς όχι”.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατηγόρησε τον κ. Ορφανίδη για εξωθεσμική δραστηριότητα σε σχέση με δήλωση που έκανε ο κ. Ορφανίδης ότι αυτός έδιωξε το κ. Βγενόπουλο από την Μαρφίν.

Είπε ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, κάποιος μπορεί να διωχθεί ύστερα από συστάσεις που θα του γίνουν και αν δεν αλλάξει κάποια πράγματα που του υποδείχθηκαν τότε μπορεί να εκδιωχθεί από τη εποπτική αρχή.

”Αυτό δεν έγινε ποτέ. Τον καλώ και τον προκαλώ αν το έχει κάνει, του άρω το τραπεζικό απόρρητο καθ’ όσον με αφορά και τον καλώ να το δώσει στη δημοσιότητα. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα η έκφρασή του ότι ‘έδιωξα τον Βγενόπουλο’ είναι σοβαρότατο αποδειχτικό στοιχείο εξωθεσμικής δραστηριότητας.

Επέκρινε τον κ. Ορφανίδη ότι ”ξεκίνησε να κάνει εξωθεσμικές παρεμβάσεις σε μετόχους” της Τράπεζας, ότι καλούσε στο γραφείο του μετόχους και πήγε με μετόχους σε ταβερνάκι”, όπως είπε.

”Μάλιστα κάποιες εφημερίδες το έγραψαν και δεν βρέθηκε χριστιανός εδώ να βγει και να πει τι είναι αυτά που διαβάζω; Ο Διοικητής της ΚΤ παίρνει ένα μέτοχο του Ντουμπάι σε ταβερνάκι;”, διερωτήθηκε.

Επανέλαβε τα περί πολέμου κατά της Μαρφιν, κάνοντας λόγο για μια ”απίστευτη συκοφαντική εκστρατεία κατά της Τράπεζας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω του τραπεζικού απορρήτου”.

”Εάν κάποτε με κάποιου είδους νομοθέτημα αρθεί αυτό το τραπεζικό απόρρητο θα είμαι εξαιρετικά ευτυχής να σας τα παρουσιάσω, να σας πως με ποιο τρόπο εξελίσσετο αυτή η οργανωμένη εκστρατεία”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε ερώτηση για τις επενδύσεις της Μαρφίν σε ελληνικά ομόλογα την ώρα της κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Βγενόπουλος απέδωσε την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της Μαρφίν στην άρνηση του κ. Ορφανίδη να επιτρέψει στις τράπεζες να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους για διεθνή επέκταση.

”Εγώ απ’ ότι γνωρίζω στη θητεία μου στην Μαρφίν έχω δει ότι τα ομόλογα τα οποία το 2008 ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οταν υπήρχε τελικώς η

Keywords
Τυχαία Θέματα