Ημερομηνία για πολυμερή θα ζητήσει ο Έρογλου

14:26 23/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η συνάντηση στο Greentree έχει τον χαρακτήρα του ορόσημου, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου λέγοντας ότι θα ξεκαθαρίσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θέλει μια ξεκάθαρη ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.

Μιλώντας στον ανταποκριτή του τ/κ παράνομου πρακτορείου ειδήσεων στη Νέα Υόρκη, πριν από την επίσημη έναρξη σήμερα της συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν και τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι εάν δεν βγει οποιοδήποτε αποτέλεσμα

από το Greentree δεν πρέπει να αναμένεται αποτέλεσμα ούτε και από τις συναντήσεις που θα γίνουν από δω και πέρα.

Όπως αναφέρεται στην είδηση του παράνομου πρακτορείου, σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρηση της τ/κ αντιπροσωπείας για το αγρόκτημα των ΗΕ όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο Greentree θα συναντηθούν πρώτα όλοι μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ και μετά ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, και ο Ειδικός Σύμβουλος για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

”Πιστεύω ότι ο ΓΓ θα είναι πιο επίμονος όσον αφορά την επίδειξη ευελιξίας σε κάποιες από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ε/κ πλευρά, επειδή το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που δεν μπόρεσαν να λύσουν πολλοί ΓΓ των ΗΕ, γι αυτό τίθεται και θέμα κύρους για τον ΓΓ. Αλλο να είσαι ο ΓΓ που θα λύσεις το θέμα και άλλο να είναι ένας ακόμη ΓΓ που δεν μπόρεσε να το λύσει”.

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Ερογλου, η τ/κ πλευρά έχει δώσει τους αριθμούς που αφορούν το περιουσιακό και τις υπηκοότητες, όπως της ζητήθηκε από τον Μπαν Γκι-μουν στην επιστολή, της 6ης Ιανουαρίου που – όπως ανέφερε ο κ. Ερογλου – ζητούσε από την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει τη στάση της ότι θα αποδεχθεί μια πολυμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία σε όλα τα εσωτερικά ζητήματα.

Στο Greentree, συνέχισε, θα δουν όλα τα θέματα και ιδιαίτερα το περιουσιακό και το θέμα της εκλογής της προεδρίας, εκτός από αυτό των εγγυήσεων. ”Για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί δείχνοντας ευελιξία. Εάν και η ε/κ πλευρά προβεί σε βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση”.

Το εδαφικό, πρόσθεσε, θα το δουν με λεπτομέρειες στο τέλος, αφού θα έχει ορισθεί μια ημερομηνία για μια πολυμερή διάσκεψη, πράγμα το οποίο θα ζητήσουν – είπε – από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, δεν πηγαίνει με προϋποθέσεις στη Νέα Υόρκη, κάνοντας αναφορά στο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι στην πρώτη συνάντηση στο Greentree ξεκαθαρίστηκε πως η εκ περιτροπής προεδρία δεν συνδέεται με την διασταυρούμενη ψήφο.

Είναι έτοιμοι, συνέχισε, να υποβάλλουν γεφυρωτικές προτάσεις όσον αφορά το περιουσιακό και το θέμα του πληθυσμού. Θα δούμε πόσο μπορεί ο κ. Χριστόφιας να εκφύγει από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε την άποψή του ότι μετά την 1η Ιουλίου και την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, η συνέχιση των συνομιλιών δεν

Keywords
Τυχαία Θέματα