Ημερίδα της Βουλής για τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους

12:32 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι τραγικότερες μνήμες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων θα αναβιώσουν στην Κύπρο, σε ημερίδα που πραγματοποιείται την Τετάρτη στη Λευκωσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. 10 χρόνια φρίκης, 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές».

Η ημερίδα πραγματοποιείται μόνο λίγες μέρες μετά την 67η επέτειο της Νίκης των Συμμαχικών δυνάμεων κατά του χιτλεροφασισμού και είναι επίκαιρη αφού η αναβίωση

του ναζισμού πλανάται και πάλι στις μέρες μας πάνω από την Ευρώπη, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η στροφή προς το οδυνηρό παρελθόν της πρόσφατης ιστορίας του 20ού αιώνα, που στιγματίστηκε από τη φρίκη των δύο παγκόσμιων πολέμων και το χαμό με τρόπο οικτρό εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί ίσως την πιο ασφαλή οδό αντίστασης σε κάθε λογής ρατσισμό, μισαλλοδοξία και εθνικισμό, που ευδοκιμούν ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικών κρίσεων, όπως οι σημερινές.

Την ημερίδα θα ανοίξουν με χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου Λοΐζος Δημητρίου.

Η ημερίδα, με τη συμμετοχή ανθρώπων των γραμμάτων και εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκών από την Κύπρο και την Ελλάδα, Κυπρίων βετεράνων πολεμιστών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και επιζώντων του Ολοκαυτώματος και της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, προσδοκά να καταστήσει κοινωνούς της ιστορικής γνώσης και μνήμης όλους όσοι δεν έζησαν ή και έζησαν από μακριά τη ναζιστική θηριωδία, ώστε να αποστρέψουν το πρόσωπο από κάθε μορφής φασιστική πράξη και θεωρία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Ημερίδα, που αρχίζει στις 10πμ, θα καλύψει τις θεματικές ενότητες «Οι αιτίες και οι συνέπειες των πολέμων για τον άνθρωπο, για τα κράτη, για την υφήλιο», «Η εδραίωση της ειρήνης», «Η συμβολή της Κύπρου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Θα μιλήσουν οι ακαδημαϊκοί Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στέλιος Περράκης, Πέτρος Παπαπολυβίου, Χάγκεν Φλάισερ, Μιχάλης Μιχαήλ, Μαρία Γαβουνέλη, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Νασρ Ισάκ και ο Κύπριος βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου Χρίστος Κουρτελλάρης.

Στην τελευταία ενότητα η Ελληνοεβραία Κολόμπα Τζιβρέ, επιζώσα από το στρατόπεδο του Άουσβιτς, και ο Ιάπωνας Κεϊζίρο Ματσουσίμα, επιζών της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, θα ξεδιπλώσουν, αφηγούμενοι τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους, τις τραγικότερες σελίδες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα