Ικανοποίηση Οικολογικών Οργανώσεων για το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα

13:33 23/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ικανοποίηση τους που ο αρμόδιος Υπουργός και ηαρμόδια Αρχή του Τμήματος Περιβάλλοντος «έστειλαν τα δικά τους μηνύματα όσον αφορά το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα και την εφαρμογή του, σε κάποιους που θεωρούσαν τον Ακάμα οικόπεδο τους, όπως επίσης και την στήριξη τους προς το άτομο που έχει διοριστεί, ως Διευθυντής του έργου», εκφράζουν  σε ανακοίνωσή τους η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, η ΑΝΑΝΤΑ ΜΑΡΓΚΑ Κύπρου και ο Ορειβατικός Σύλλογος

Λευκωσίας.

Οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν την εκτίμηση ότι από τη σωστή αειφόρο διαχείριση και ‘ανάπτυξη’ θα ωφεληθούν και θα αναζωογονηθούν οι γύρω κοινότητες, δηλώνοντας εμπιστοσύνη «στον επαγγελματισμό, επιστημονικές γνώσεις, καταλληλότητα και ακεραιότητα» του διευθυντή και στήριξη στην προσπάθεια για έναρξη του έργου το συντομότερο.

Λατομεία

Οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν, παράλληλα, ανησυχία και φόβο «για την πρόθεση της αρμόδιας αρχής, Τμήμα Μεταλλείων, και Υπουργείου Εσωτερικών να παραχωρήσουν άδεια σε εταιρεία για επέκταση του χώρου εκσκαφής, λατόμησης για ανόρυξη και λειτουργίας σκυροθραυστικής στην περιοχή Ανδρολίκου (μέρος του οποίου βρίσκεται σε ιδιοκτησία τουρκοκυπριακής γης)».

Καταγγέλλουν, επίσης, «τη μεγάλη καταστροφή στο γνωστό Φαράγγι, που εμπίπτει στην περιοχή προστασίας της Φύσης 2000 της Πόλεως Χρυσοχούς».

Αναφέρουν, εξάλλου, ότι καταδικάζουν ενέργειες και καταστάσεις που θα επιφέρουν καταστροφή στο δάσος, που θα επιβαρύνουν και καταστρέψουν έμμεσα ή άμεσα το περιβάλλον, την ζωή και υγεία των κατοίκων.

Αναφέρονται περαιτέρω στις επιπτώσεις από τη λειτουργία λατομείων επί του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, κάνοντας λόγο για πολλά οικονομικά συμφέροντα.

Παραπέμπουν σε καταδίκη της Κύπρου από την ΕΕ για το ότι απέτυχε να εντάξει και να εφαρμόσει το θέμα καθεστώτος ειδών και βιοτόπων της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και το Δίκτυο Φύση 2000, όπως και σε πρόσφατη καταδίκη για μη λήψη μέτρων προστασίας του σπάνιου είδους νερόφιδου, ‘Natrix Νatrix’.

Καλούν, τέλος, τα αρμόδια τμήματα να πάρουν όλα τα αναγκαία  αποτρεπτικά μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του χώρου και του μοναδικού σε ομορφιά Φαραγγιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα