Ικανοποίηση UNDP-PFF για αναστήλωση του Χαμάμ στην Κάτω Πάφο

12:34 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποίηση για την πορεία και ποιότητα των έργων αναστήλωσης του οθωμανικού χαμάμ στην Πάφο, εκφράζει η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία, μαζί με αντιπροσώπους από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, επισκέφθηκε το χώρο την περασμένη βδομάδα.

Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι στις 9 Οκτωβρίου, η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μαζί με εκπροσώπους του Προγράμματος Ανάπτυξης Partnership for the Future (UNDP-PFF), επισκέφθηκε το Χαμάμ στην Πάφο όπου η Ευρωπαϊκή

Ένωση πρόσφερε έκτακτη χρηματοδότηση για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στην Τεχνική Επιτροπή, Τάκης Χατζηδημητρίου, πρόκειται για ένα αρχαίο μνημείο προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ και ήταν σε αθλιότατη κατάσταση.

Το χαμάμ, ανέφερε, βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου.

«Πρόκειται για θαυμάσιο έργο και είναι εκπληκτική η δουλειά που γίνεται», ανέφερε για τις εργασίες αναστήλωσης του μνημείου, τονίζοντας ότι αναδείχθηκε ως ένα εξαιρετικό μνημείο με τη συμβολή των αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων που εργάζονται εκεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προγράμματος, το Χαμάμ ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου χώρου το οποίο είχε ανεγερθεί κατά το Μεσαίωνα και στη συνέχεια έγιναν μετατροπές στο χώρο κατά την οθωμανική περίοδο. Σήμερα, είναι ένα αντιπροσωπευτικό κτίσμα ενός οθωμανικού χαμάμ το οποίο αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς χώρους.

Οι εργασίες αναστήλωσης περιλαμβάνουν αφαίρεση της άγριας βλάστησης και ακαθαρσιών καθώς και επιδιόρθωση/αντικατάσταση τοίχων ώστε να απεικονίζουν την αρχική υποδομή.

Το χώρο επισκέφθηκαν Ε/κ και Τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής όπου τους έγινε ενημέρωση για την κατάσταση του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.

«Το Χαμάμ στην Πάφο είναι το πέμπτο πολιτιστικό μνημείο κληρονομιάς στο νησί το οποίο επωφελείται από τα έκτακτα μέτρα, χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ και την υποστήριξη του UNDP-PFF», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα της εργασίας που επιτελείται. Όταν αρχίσαμε την εργασία πριν από λίγους μήνες, οι τοίχοι και η δομή παρουσίαζαν διάφορους βαθμούς επιδείνωσης. Σήμερα, ενώ προχωρούν τα έργα, το Χαμάμ άρχισε να ανακτά την αρχική του όψη. Αυτό αποδεικνύει πόσο μικρής έκτασης έκτακτα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και διασφάλιση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί. Τόσο οι Ε/κ όσο Τ/κ θα πρέπει να νιώθουν πολύ περήφανοι για τα αποτελέσματα».

Τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν επίσης τους χώρους στους Τάφους των Βασιλέων και στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα