Ιδιωτικοποιήσεις: 13 τροπολογίες από τέσσερα κόμματα

15:36 27/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Συνολικά 13 τροπολογίες κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι επί του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Βουλή.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής,

που αρχίζει στις 4 το απόγευμα και η οποία αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 4 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αρχικά θα συζητηθεί το σχέδιο απόφασης του ΑΚΕΛ, ακολούθως το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΔΕΚ και τέλος οι τροπολογίες και το νομοσχέδιο. Μετά από κάθε συζήτηση θα διεξάγεται ψηφοφορία.

Το σχέδιο απόφασης του ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, κατά την οποία να υπερασπισθεί το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των οργανισμών.

Με το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΔΕΚ καλείται η Βουλή να αποφασίσει αναστολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να καθορισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχύρωσης της εθνικής ασφάλειας από τη διαφοροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τριών οργανισμών ΑΗΚ, Αρχής Λιμένων και CYTA.

Πριν από την ψηφοφορία θα διεξαχθεί συζήτηση με κατανεμηθέντα χρόνο στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα έχουν από 45 λεπτά, το ΔΗΚΟ 35, η ΕΔΕΚ 25 λεπτά, και από 15 λεπτά θα έχουν το ΕΥΡΩΚΟ, το Κίνημα Οικολόγων και οι βουλευτές Νίκος Κουτσού και Ζαχαρίας Κουλίας. Επιπλέον 5 λεπτά θα παραχωρηθούν σε κάθε κόμμα για επεξήγηση των τροπολογιών που θα καταθέσει.

Συνολικά 13 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν καταθέσει στη σύσκεψη αρχηγών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει 1 τροπολογία – και ενδεχομένως να καταθέσει ακόμα μια – το ΔΗΚΟ 3, η ΕΔΕΚ 3 και οι Οικολόγοι 6.

Ως γνωστό, ο ΔΗΣΥ προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών εξέφρασαν χθες τη διαφωνία τους με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ κατά την απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία κρίνεται καθοριστική για το μέλλον του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη όπου πραγματοποιείται το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό συνέδριο, επιστρέφει στην Κύπρο για να προεδρεύσει της ολομέλειας του σώματος.

Στη Ρώμη, βρίσκεται και η βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσον θα επιστρέψει και η ίδια για να βρίσκεται στη συνεδρία της ολομέλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα