Ιδανικό το τεμάχιο, είπε ο Πρόεδρος Συμβουλίου Παρεκκλίσεων

17:25 19/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τους λόγους που οδήγησαν το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων να εγκρίνει την κατασκευή της ανάπτυξης από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta στο τεμάχιο στη Δρομολαξιά μετά και τη δημόσια ακρόαση που διενήργησε το Συμβούλιο εξήγησε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την αγοραπωλησία τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δρομολαξιά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων Λάκης Πεττεμερίδης. Ο κ. Πεττεμερίδης δήλωσε στην Επιτροπή ότι «το τεμάχιο ήταν ιδανικό και λόγω θέσης και λόγω μεγέθους για μια τέτοια ανάπτυξη».

Ενώπιον

της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής κατέθεσαν σήμερα λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας (Τμήμα Οικοδομών και Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών), ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, ο Εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Μελών της Επιτροπής ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων Λάκης Πεττεμερίδης, αναφέρθηκε στο συνολικό χειρισμό της υπόθεσης από το Συμβούλιο από την παραλαβή της αίτησης για παρέκκλιση στις 2 Μαρτίου 2011 μέχρι και την ομόφωνη απόφαση για παραχώρηση άδειας ανέγερσης της ανάπτυξης κατά παρέκκλιση.

Επεσήμανε ότι το Συμβούλιο, έλαβε υπόψη όλα τα στοιχεία που είχε ενώπιον του από τις διάφορες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διαδικασία της δημόσιας ακρόασης στις 28 Ιουλίου 2011, αλλά και την εικόνα από την επιτόπια επίσκεψη του. Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη θεώρησε ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη για συγκεκριμένους λόγους που καταγράφονται στην απόφαση ήταν επιτρεπτή.

Οι λόγοι που αναφέρονται είναι:
- Η προτεινόμενη γραφειακή ανάπτυξη χωροθετείται σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας με το οποίο διαφαίνεται ότι θα είχε σχέση με βάση τις διάφορες εκθέσεις
- Το μεγάλο μέγεθος του τεμαχίου επέτρεπε τη δημιουργία της μεγάλης γραφειακής ανάπτυξης χωρίς αυτή να αναμένεται να επηρεάσει πέραν του λογικά αποδεκτού τις ανέσεις της φιλοξενούσας περιοχής όπως προέκυπτε και από τις θέσεις του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Επ’ αυτού ο κ. Πεττεμερίδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν εξαντλούσε το συντελεστή του τεμαχίου, εξηγώντας πως ενώ στο τεμάχιο επιτρέπεται γραφειακή ανάπτυξη με συντελεστή 63%, η συγκεκριμένη ανάπτυξη ήταν της τάξης του 42%.
- Επρόκειτο για μια υψηλής αισθητικής στάθμης ανάπτυξη με ιδιαίτερη ευαισθησία την ένταξη στο περιβάλλον, αυξημένους χώρους πρασίνου και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας η οποία χωροθετείτο σε τεμάχιο μεγέθους όπου μπορούν να διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης και επαρκείς αποστάσεις από τα σύνορα και τις παρακείμενες αναπτύξεις χωρίς να επηρεάζονται οι ανέσεις.
- Όπως επεσήμανε η πολεοδομική αρχή, λόγω του μεγάλου εμβαδού του προς ανάπτυξη τεμαχίου δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε καμία περίπτωση πρόβλημα στους επιτρεπόμενους συντελεστές ανάπτυξης ούτε και στους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης. Επ’ αυτού ο κ. Πεττεμερίδης σημείωσε ότι η μικρή ανάπτυξη στο τεμάχιο ήταν ένα «προσόν» που λήφθηκε υπόψη από το Συμβούλιο.

Σημείωσε ακόμη πως το Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις θετικές απόψεις όλων των αρμόδιων αρχών και τμημάτων, περιλαμβανομένης και της Κοινότητας, «οι οποίες έχουν επαρκώς αιτιολογήσει τις απόψεις τους», καθώς και διευκρινήσεις και απόψεις που εκφράστηκαν στη δημόσια ακρόαση.

Ανέφερε στη συνέχεια πως η απόφαση του Συμβουλίου αιτιολογείται με βάση το κριτήριο Δ και Ε. Όπως εξήγησε, το κριτήριο Δ αφορά την προαγωγή και υλοποίηση της πολιτικής για περιφερειακή ανάπτυξη ή και διεύρυνση της τοπικής οικονομικής βάσης.

«Εδώ λαμβάνεται υπόψη μια ώριμη ανάπτυξη, η οποία θα ωφελούσε την περιοχή η οποία είχε ανάγκη από τέτοιες γραφειακές αναπτύξεις, καθώς και γενικότερα τον τόπο και την οικονομία σε μια περίοδο που υπήρχε σοβαρή οικονομική κρίση και τέτοιες αναπτύξεις ήταν επιδίωξη και στόχος της πολιτείας», σημείωσε. Εξήγησε ακόμη ότι το κριτήριο Ε αναφέρεται στην προσαρμογή της ανάπτυξης σε χαρακτηριστικά του χώρου όπου προτείνεται. «Το τεμάχιο βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι μεγάλου εμβαδού, διαθέτει εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο και η ανάπτυξη θα είχε σχέση με γραφειακές υπηρεσίες διεθνούς ίσως εμβέλειας που θα είχαν σχέση και με το αεροδρόμιο», είπε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στους όρους και προϋποθέσεις που έθεσε το Συμβούλιο, οι οποίοι είχαν να κάμουν με το ότι θα υποβάλλονταν κάποια τροποποιημένα τελικά σχέδια στα οποία θα ξεκαθάριζε το τελικό οδικό δίκτυο που θα προέκυπτε και από την αίτηση για διαχωρισμό, τους όρους που έθετε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων που αφορούσαν θέματα διακίνησης και χώρων στάθμευσης, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο έθεσε ως όρο και αντισταθμιστικό μέτρο της καταβολής ποσού 100.000 ευρώ προς την τοπική αρχή σε ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιβαρύνσεων στην περιοχή από την παρέκκλιση. Συγκεκριμένα, το ποσό θα πρέπει να διατεθεί για έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, περιλαμβανομένου και του αναγκαίου οδικού εξοπλισμού στην εγγύς περιοχή σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Τμήματος Δημοσίων ‘Έργων ή και της Πολεοδομικής Αρχής.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το 2011 υπήρχε οικονομική κρίση, όχι της σημερινής έκτασης, αλλά σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα στις εργοληπτικές εταιρείες, και εξήγησε πως στα πλαίσια της προώθησης αναπτύξεων, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία να εξέλθει από την κρίση που είναι και διακηρυγμένη πολιτική του Συμβουλίου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι κάθε νέα ανάπτυξη η οποία είναι ώριμη για να πραγματοποιηθεί, ανοίγει δουλειές. «Λάβετε υπόψη ότι και το 2011 και το 2012 ακόμη και σήμερα η πολιτεία επιδιώκει απεγνωσμένα να δημιουργήσει ανάπτυξη», ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής.

Ο κ. Πεττεμερίδης σημείωσε ακόμη ότι στις 10 Νοεμβρίου 2011 η εταιρεία “New Dimensions Property Developers” κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 2011 να εγκρίνει την παραχώρηση άδειας κατά παρέκκλιση για ανέγερση της ανάπτυξης αλλά και πως στις 14 Σεπτεμβρίου η ίδια εταιρεία είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με κοινοποίηση στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων στην οποία γνωστοποιούσε την ένσταση της για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. «Εμείς δεν κάναμε οποιαδήποτε ενέργεια γιατί είχε λήξει η διαδικασία και ήταν θέμα που αφορούσε το Υπουργείο ή το Υπουργικό Συμβούλιο. Έτσι κι αλλιώς δεν απευθυνόταν σ’ εμάς η συγκεκριμένη επιστολή», εξήγησε.

Ο κ. Πεττεμερίδης ανέφερε ακολούθως ότι στις 28 Νοεμβρίου 2012, η Γενική Εισαγγελία ενημέρωσε το Συμβούλιο για ανάκληση της προσβαλλόμενης πράξης επειδή «η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν τυπικά σωστή, καθώς στη συνεδρία συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – κακή σύνθεση οργάνου». Ως εκ τούτου, στις 22 Φεβρουαρίου 2013 το Υπουργικό Συμβούλιο ανακάλεσε την απόφαση του και επανεξέτασε την αίτηση, επαναβεβαιώνοντας την προηγούμενη του απόφαση. Ερωτηθείς κατά πόσο αυτή τη φορά ήταν σωστή η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Πεττεμερίδης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Ανέφερε ακολούθως ότι στις 21 Μαΐου υπεβλήθη νέα προσφυγή από την ίδια εταιρεία για την οποία η Γενική Εισαγγελία ζήτησε από το Συμβούλιο όπως ετοιμάσει έκθεση γεγονότων, η οποία ετοιμάστηκε και διαβιβάστηκε στις 10 Ιουλίου 2013.

Νωρίτερα κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής η Φλώρα Γεωργίου, Διοικητική Λειτουργός Α’ στο Τμήμα Οικοδομών της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, η οποία ανέφερε ότι στις 26 Οκτωβρίου 2011 εκδόθηκε άδεια οικοδομής για την ανέγερση 4 κτιρίων με γραφειακούς χώρους με συνολικό εμβαδό δόμησης 6.620 τ.μ και συνολικό εμβαδό κάλυψης 2.816 τ.μ «σε πλήρη συμφωνία με την πολεοδομική άδεια». Σημείωσε ότι σύμφωνα με την άδεια διαίρεσης γης η οποία εκδόθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας το εμβαδό των δύο οικοπέδων ήταν 16.532 τ.μ και 7.787 τ.μ.

Ακολούθως κατέθεσε η Στέλλα Κοντού η Διοικητική Λειτουργός Α’ της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, η οποία υπήρξε προϊστάμενη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας 2008 – 2010 και η οποία ανέφερε ότι το υπό αναφορά τεμάχιο είχε κληροδοτηθεί στον εκτοπισμένο Απόστολο Ανδρέου, ο οποίος είχε εγκαταστήσει μέσα 2 θερμοκήπια κα κάποια άλλα υποστατικά τα οποία δεν διέθεταν ωστόσο πολεοδομική άδεια. Σημείωσε πως μετά τις νενομισμένες διαδικασίες αποφασίστηκε ο κληρούχος να αποζημιωθεί με το ποσό των 31.000 ευρώ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι παρόλο που ο αγοραστής κατέβαλε το ποσό στην Επαρχιακή Διοίκηση, εντούτοις το ποσό ακόμη δεν δόθηκε στον επηρεαζόμενο.

Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσαν επίσης σήμερα ο Εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων Αρχιτέκτονας Χρήστος Μαραθοβουνιώτης και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαραθοβουνιώτης είπε ότι πάγια θέση του ΕΤΕΚ είναι ότι όταν υπάρχει κατά παρέκκλιση μεταβολή του συντελεστή δόμησης ή της χρήσης ενός τεμαχίου τότε θα πρέπει ο αιτητής να επιστρέφει στην πολιτεία ή στην κοινωνία μέρος της επιπρόσθετης αξίας που δημιουργείται από την αύξηση του συντελεστή δόμησης ή την αλλαγή χρήσης του τεμαχίου.

Ο κ. Μαραθοβουνιώτης ρωτήθηκε από το Μέλος της Επιτροπής Θάσο Νεοκλέους κατά πόσο θα για μια τέτοια ανάπτυξη δεν θα ήταν αναγκαίο το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας τεχνοοικονομικής μελέτης, η οποία θα καθόριζε και θα ποσοτικοποιούσε και τα οφέλη και τις δυσμενείς επιπτώσεις για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη και η οποία θα αποτελούσε σοβαρό εργαλείο για τη λήψη της τελικής απόφασης. Απάντησε ότι το ίδιο το Συμβούλιο πιθανόν να μην μπορεί να κάνει μια τέτοια τεχνικοοικονομική μελέτη και πως θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία έτσι ώστε να υπάρχει υποχρέωση του αιτητή να κάνει τη μελέτη, η οποία και θα πρέπει να εκπονείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της.

Ανέφερε επίσης ότι παραμφερείς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης από το Συμβούλιο είναι οι απόψεις των τοπικών αρχών και τυχόν ενστάσεις από κατοίκους ή επηρεαζόμενους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής. Πρόσθεσε ότι στην προκειμένη περίπτωση η τοπική αρχή ήταν θετική προς την παραχώρηση της άδειας και πως δεν υπήρξαν ενστάσεις ενώ και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ικανοποιούνταν.

Για τα ίδια θέματα ρωτήθηκε από το Θάσο Νεοκλέους και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ΕΤΕΚ αναφορικά με την επιστροφή μέρους της υπεραξίας που ενδέχεται να δημιουργηθεί από την αύξηση του συντελεστή δόμησης ή αλλαγή χρήσης ενός τεμαχίου πίσω στην κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκπόνησης από το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων τεχνοοικονομικής μελέτης ο κ. Αχνιώτης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να περιοριστούμε ότι κάτι τέτοιο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβούλιο και πρόσθεσε πως θα ήταν καλύτερο το Συμβούλιο να αξιολογήσει μια τέτοια μελέτη παρά να την εκπονήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα