Η βιταμίνη D δεν προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα

14:03 5/10/2012 - Πηγή: OnlyCY
Νεοζηλανδοί επιστήμονες κατέρριψαν τον «μύθο» ότι η προληπτική λήψη βιταμίνης D παρέχει προστασία έναντι του κρυολογήματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.Η μελέτη εστίασε σε δύο ομάδες ατόμων, όπου οι 161 εθελοντές κάθε ομάδες καθημερινά πήραν είτε δισκία βιταμίνης D για 18 μήνες, είτε εικονικό σκεύασμα (placebo).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα αρρώστησαν από κοινό κρυολόγημα με την ίδια συχνότητα που κρυολόγησαν και τα άτομα της ομάδας ελέγχου, αποδεικνύοντας έτσι ότι η βιταμίνη D δεν ασκεί κάποια πρόσθετη προστατευτική δράση.

Συγκεκριμένα,

η ομάδα της βιταμίνης D εμφάνισε 3,7 επεισόδια κρυολογήματος ανά άτομο κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα ελέγχου 3,8.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ενήλικοι κρυολογούν δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά έως δέκα.

Πάντως, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ρόναλντ Έκλες του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, το χειμώνα η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει ως ένα βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η βιταμίνη D είναι ζωτική για το ανοσοποιητικό. Τα σχετικά διατροφικά συμπληρώματα ίσως βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τον χειμώνα, όταν ο οργανισμός εμφανίζει έλλειψη βιταμίνης D (σ.σ. λόγω λιγότερης ηλιοφάνειας)», τόνισε.

Όπως είπε, και η εχινάκεια θα μπορούσε να βοηθήσει προληπτικά ενάντια στα κρυολογήματα, όμως διευκρίνισε ότι «τα συμπληρώματα δεν έχουν σε όλους το ίδιο  αποτέλεσμα επειδή τα ανοσοποιητικά συστήματα των ανθρώπων διαφέρουν».

Οι άνθρωποι δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D επίσης υπάρχει στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά και σε άλλες τροφές.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι παίρνουν τις αναγκαίες ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης από την κατάλληλη διατροφή και την επαρκή έκθεση στον ήλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα