Η Στέλλα Κυριακίδου ζητά απαντήσεις από τον τέως Υπ. Υγείας

12:43 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι “ο τέως Υπουργός Υγείας ενώ αρχικά υποσχέθηκε πολλά στους ασθενείς για το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, στο τέλος άλλα ανακοίνωσε, αποτυγχάνοντας έτσι να πείσει για τις μειώσεις των τιμών αυτών και το όφελος που θα έχει ο πολίτης”.

Ενώ είχε υποσχεθεί, είπε, μείωση των τιμών των φαρμάκων τουλάχιστον κατά μέσο όρο 20%, κατέληξε να “πανηγυρίζει” για τιμές με μείωση κατά μέσο όρο το 7%.

Ο Υπουργός Υγείας, συνεχίζει η κ. Κυριακίδου, πρέπει να απαντήσει

σε μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις του, γνωρίζοντας πάντα ότι η τιμολογιακή πολιτική είναι απόλυτη ευθύνη του Υπουργού Υγείας.

Αυτό που πρέπει να απαντηθεί σήμερα, αναφέρει, είναι γιατί τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν επικαιροποίηση, και γιατί τώρα θα γίνεται κάθε δύο χρόνια και όχι τουλάχιστον κάθε χρόνο.

“Πώς θα προστατεύσει αυτό τον Κύπριο ασθενή; Τι ποσοστό της αγοράς κατέχουν τα φάρμακα με κόστος κάτω των 50 ευρώ (στα οποία δεν άλλαξε τίποτα από το ποσοστό κέρδους), και τι ποσοστό της αγοράς κατέχουν τα φάρμακα από 50 ευρώ και πάνω; Χρεώνοντας 1 ευρώ ανά συνταγή δεν υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της τιμής σε φάρμακα κόστους κάτω των 50 ευρώ; Υπήρχε υπόσχεση για αλλαγή στη σύσταση της επιτροπής Ελέγχου Τιμών των Φαρμάκων. Έχει προχωρήσει η αλλαγή αυτή; Ποσά είναι τα φάρμακα στα οποία θα μειωθούν οι τιμές κατά 50% και 30%;”, είναι τα ερωτήματα που θέτει η κ. Κυριακίδου προς τον τέως Υπουργό Υγείας.

Δυστυχώς, αναφέρει, ο Υπουργός Υγείας το καλοκαίρι έσπευσε να ανακοινώσει μειώσεις τις οποίες δεν φαίνεται να πέτυχε, πιεζόμενος να ανακοινώσει μια συμφωνία που πιθανότατα ελάχιστα θα βοηθήσει τον Κύπριο ασθενή.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει τέλος πως θα ζητηθεί ξανά συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για ενημέρωση και λεπτομερής παρουσίαση των νέων τιμών και στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα