Η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Cyta καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι δεν προσέρχεται σε διάλογο

13:38 19/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι συμμετέχοντες στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Cyta που πραγματοποιήθηκε σήμερα καταγγέλλουν την Κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «προχωρεί στις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της Cyta χωρίς να επιδιώκει διάλογο ή και να ενημερώσει τις Συντεχνίες».

Σε απόφασή τους οι σύνεδροι αναφέρουν ότι «η απουσία της Κυβέρνησης από το σημερινό συνέδριο δείχνει για άλλη μια φορά την απαξίωση στο συνδικαλισμό και στον κοινωνικό διάλογο» και καλούν την Κυβέρνηση «να αναθεωρήσει

αυτή την πολιτική για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις καθώς και τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να προστατεύσουν τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας».

Οι σύνεδροι αποφάσισαν ότι επιβάλλεται όπως οι εργαζόμενοι αγωνισθούν ενωμένοι με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους με στόχο να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και τη θυματοποίηση των εργαζομένων.

Εκτιμούν ότι οι εργασιακές σχέσεις στον Οργανισμό βρίσκονται σε καλό επίπεδο και ότι ο ρόλος της ΣΗΔΗΚΕΚ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν εποικοδομητικός και παραγωγικός φέρνοντας ουσιαστικά αποτελέσματα.

Οι σύνεδροι θεωρούν όμως ότι στις σημερινές συνθήκες προέχει η προσπάθεια για αναδιοργάνωση και αλλαγές που θα στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας, των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πελατών.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν η γενικότερη δραστηριότητα της συντεχνίας και οι σύνεδροι εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να ενισχύσουν την οργανωτικότητα της προκειμένου να προστατεύσουν το δικαίωμα οργάνωσης, το θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης και τα θεσμικά ωφελήματα.

Το συνέδριο καλεί όλες τις συντεχνίες και τους εργαζόμενους στην Cyta να θέσουν στο περιθώριο τις οποιεσδήποτε επιμέρους διαφορές και να σφυρηλατήσουν την ενότητα σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον Οργανισμό.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε πως «οφείλουμε να στηλιτεύσουμε την απόλυτη ανακολουθία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο των εργαζομένων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, δεσμευόταν δημόσια και εγγράφως ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και μόνο λίγες βδομάδες μετά αναίρεσε πλήρως όλες τις δεσμεύσεις του».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ, είπε ότι «είναι γνωστό ότι παρά τις περί του αντιθέτου ρητές δεσμεύσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο μνημόνιο που συνομολόγησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα, έχει τεθεί το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων, με ειδική αναφορά σε ΑΗΚ, Cyta και Αρχή Λιμένων, εκ των οποίων τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται στα 1,4 δις».

Στο συνέδριο κλήθηκε να παραστεί και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος ωστόσο δεν παρέστη. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «δεν εκπλήττομαι γιατί δεν είναι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης σε αυτό το συνέδριο γιατί θα ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει σε αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «όποιος διάβασε τις συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονίου, καταλαβαίνει αμέσως ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σχεδιασμένη διαδικασία εκποίησης των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών σε προκλητικά εξευτελιστικές τιμές, οι οποίες δεν φτάνουν ούτε καν στο ύψος των περιουσιακών στοιχείων τους ενός μόνο οργανισμού».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία 8 χρόνια αυτοί οι Ημικρατικοί Οργανισμοί πέραν της μεγάλης κοινωνικής και άλλης προσφοράς, έχουν συνεισφέρει στο κρατικό προϋπολογισμό από τα πλεονάσματα που δημιούργησαν, πέραν από 1 δις ευρώ, ενώ μόνο η Cyta έδωσε στον κρατικό προϋπολογισμό 650 εκατομμύρια ευρώ και τον Δεκέμβρη στήριξε τη χώρα αγοράζοντας κρατικά ομόλογα 100 εκατομμυρίων ευρώ».

«Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η επιμονή σε ιδιωτικοποιήσεις δεν δικαιολογείται με οικονομικούς όρους. Άλλωστε αν για την Κυβέρνηση το θέμα ήταν απλά και μόνο η εξεύρεση 1,4 δις θα έμπαινε σε συζήτηση με τους ίδιους τους Ημικρατικούς Οργανισμούς οι οποίοι εδώ και μήνες έχουν καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για να εξευρεθούν αυτά τα λεφτά από ίδιους πόρους χωρίς να ξεπουληθούν», είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αντί αυτού, η Κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά την πρόταση και δεν μπήκε καν στο κόπο να καλέσει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς σε διαβούλευση» και έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.

Ο κ. Κυρίτσης είπε πως «είναι σαφές ότι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων οι πολιτικές προτεραιότητες τη Κυβέρνησης συμπίπτουν με αυτές της Τρόικας» και ανέφερε ότι «η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη στις υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων που επέβαλε και θα συνεχίσει να επιβάλλει η Τρόικα».

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινωνικούς συνεταιρισμούς και συμπράξεις στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς που έχουν να κάμουν με την κοινή ωφέλεια, την καινοτομία των νέων, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την πράσινη ανάπτυξη, να στηρίξει τοπικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονάσματά τους».

Ανέφερε ότι «αντί η κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας και θα οδηγήσουν σε νέες μαζικές απολύσεις, θα πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται οι δυνατότητες αυτού του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ώστε να απορροφηθούν άνεργοι και να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «η ΠΕΟ, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα αντιδράσει σθεναρά σε όποια προσπάθεια ξεπουλήματος της Cyta και των άλλων οργανισμών δημόσιας ωφέλειας».

Πρόσθεσε πως «παρόλο ότι η Cyta είναι ένας υγιής και κερδοφόρος οργανισμός, παρόλο ότι δεν αποτελεί δημόσιο μονοπώλιο αφού είναι εκτεθειμένη κανονικά στον ανταγωνισμό, εντούτοις αποτελεί στόχο, όχι μόνο γιατί υπάρχουν τα μεγάλα συμφέροντα που εποφθαλμιούν την πίττα των τηλεπικοινωνιών, αλλά και γιατί φαίνεται ότι κάποιοι στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό θεωρούν την Κύπρο κακό παράδειγμα, το οποίο οπωσδήποτε πρέπει να ξηλώσουν».

Διαβεβαίωσε ότι «δεν θα μείνουμε απαθείς και ήδη εργαζόμαστε για ένα όσο γίνεται πιο ευρύ κοινωνικό μέτωπο κοινωνικό για υπεράσπιση του ρόλου και του χαρακτήρα των Οργανισμών Δημόσιας Ωφέλειας, έναν αγώνα τον οποίο οφείλουμε να εντάξουμε στον ευρύτερο αγώνα των εργαζομένων και του λαού, ενάντια στην πολιτική της σκληρής λιτότητας και της υποταγής στις γραμμές της Τρόικας».

«Το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων και των οργανισμών, ταυτίζεται αυτή την στιγμή με το συμφέρον της Κύπρου και της κοινωνίας. Το συνδικαλιστικό κίνημα αυτών των οργανισμών θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει σε αυτή την μάχη και η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ είμαι σίγουρος ότι θα είναι όπως πάντα στη πρώτη γραμμή», είπε καταλήγοντας ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta Άριστος Ριρής είπε ότι αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του ευρύτερου φάσματος του τομέα των τηλεπικοινωνιών «η ΕΕ εδώ και τέσσερα χρόνια έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία και η ανάπτυξη στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι αρνητική ενώ αντίθετα στις ΗΠΑ και στην Ασία υπάρχει ανάπτυξη».

Για την Κύπρο, ο κ. Ριρής είπε ότι «έχουμε κτυπηθεί από την οικονομική κρίση και επιπρόσθετα λόγω της μικρής οικονομίας της Κύπρου παρουσιάζονται αυτή την στιγμή τεράστιες δυσκολίες».

Ο κ. Ριρής ανέφερε ότι η Cyta, μπροστά σε αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, ενώ υλοποιούνται έργα και για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού σε θεσμικό πλαίσιο, σε θέματα προσωπικού, δηλαδή ανέλιξης και αξιοποίησής του, κάτι που θα επηρεάσει και την δομή του οργανισμού.

Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα σε συνεργασία και με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι «η συστηματική στόχευση των εργαζομένων στην Cyta αποκαλώντας τους προνομιούχους και τεμπέληδες και η διερεύνηση της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεως στην Δρομολαξιά αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα κύρια προβλήματα και δημιουργούν συνθήκες αποδοχής των πολιτικών της Τρόικας».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Οργανισμός τέθηκε υπό κηδεμόνευση από την Κυβέρνηση και τη Βουλή, υπάρχει διοικητικό κενό και αμηχανία στην Διεύθυνση, οι δε εργαζόμενοι είναι τρομοκρατημένοι ή τουλάχιστον συγχυσμένοι μη γνωρίζοντας ποιό είναι το μέλλον τους και πώς διασφαλίζεται το καθεστώς εργασίας τους, τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα και η ίδια η δουλειά τους».

Ανέφερε ότι πρέπει να αγωνισθούμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα στοχεύει στο να «υποχρεώσουμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική της να μην συζητά μαζί μας, να πείσουμε τα πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες για την ορθότητα των θέσεών μας και αν υποχρεωθούμε, να πάμε τότε σε κινητοποιήσεις ενωμένοι μαζί με όσους αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις».

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, «χωρίς αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις θα επιβληθούν τα χειρότερα και δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης διότι καμία μάχη δεν κερδίζεται όταν εκ των προτέρων σχεδιάζεις την υποχώρηση και αποδέχεσαι αμαχητί τα τετελεσμένα».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και εκείνος στην απουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης και είπε ότι «θεωρούμε την μη παρουσία της Κυβέρνησης πολύ αρνητικό στοιχείο γιατί δεν συζητούμε μαζί της, αρνείται τον διάλογο μαζί μας και πέραν από αυτό απέφυγε να παρευρεθεί στο συνέδριο μας».

Σε χαιρετισμό του ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Cyta Ιωσήφ Χριστοδούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της Δρομολαξιάς και είπε ότι «είναι άξιον απορίας γιατί εξετάζεται μόνο η συγκεκριμένη περίπτωση και δεν εξετάζονται όλες οι επενδύσεις”, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες το συντομότερο δυνατό και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα και εάν και εφόσον υπάρχουν ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

«Η όψιμη ευαισθησία που επιδεικνύεται από κάποιους εντός και εκτός Οργανισμού ευχόμαστε να μην εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα τα οποία να αντιστρατεύονται τον ίδιο τον οργανισμό και τους εργαζομένους», είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες καθοριστικούς για το μέλλον της Cyta και εξέφρασε την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι «αυτή η Κυβέρνηση εγκατέλειψε τον κοινωνικό διάλογο και παρά τις παρατηρήσεις μας βρισκόμαστε στο σκοτάδι».

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «ο διορισμός εξωτερικών συμβούλων οι οποίοι θα μελετήσουν τον τρόπο μετοχοποίησης/ιδιωτικοποίησης και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και του καθεστώτος εργοδοσίας των εργαζομένων, δείχνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης που δεν είναι άλλες από το άμεσο ξεπούλημα των δημοσίων οργανισμών».

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου «σκοπός τους δεν είναι η είσπραξη εσόδων για τα οποία δόθηκαν πολλές προτάσεις, σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ενστερνίζονται και εξυπηρετούν για λιγότερο κράτος και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα χέρια της ολιγαρχίας, χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση ή διαβούλευση με τα κοινωνικά σύνολα, το προσωπικό και τις οργανώσεις που το εκπροσωπούν».

Καταλήγοντας είπε ότι «βρισκόμαστε σε διάταξη μάχης για να στηρίξουμε το μέλλον του Οργανισμού για αυτό χρειάζεται, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου, των εργαζομένων και των συνταξιούχων αυτού του Οργανισμού, με σεβασμό στους πελάτες, με αγωνιστικότητα και προσήλωση σε αρχές, να προχωρήσουμε ενωμένοι και δυνατοί».

Ακολούθως, στο συνέδριο μίλησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, νομικός, Άριστος Δαμιανού ο οποίος ανέπτυξε το θέμα του κατά πόσον «διασφαλίζεται το καθεστώς εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης Ημικρατικών Οργανισμών».

Keywords
πεο, cyta, νεα κυβερνηση, cyta, κυβερνηση, πεο, νίκος αναστασιάδης, μνημονιο, τροικα, αηκ, δις, προσφορες, σθεναρά, ΔΝΤ, κυπρος, ριρής, ηπα, βουλη, συγκεκριμένο, γνώμονα, ακελ, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, αξιον εστι, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, ωφελεια, το θεμα, αηκ, γνωμη, δουλεια, ηπα, θεμα, ιωσηφ, κυπρου, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, υψος, αμηχανια, ακελ, απλα, ασια, γεγονος, γινεται, γνώμονα, δεδομενο, διευθυνση, δημοσιο, δειχνει, δις, δομη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εργα, εξυπηρετηση, ερευνες, ευρωπη, υγιης, ιδια, ιδιο, κυρια, κρατικο, λεφτα, μηνες, παντα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παμε, πρασινη, προβληματα, ριρής, ρολο, σιγουρος, συγκεκριμένο, συζητηση, σθεναρά, φορα, χειροτερα, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, μια φορα, μπροστα, θεματα, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα