Αβέρωφ Νεοφύτου: Το Ισραήλ ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Κύπρου

13:18 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ισραήλ είναι σήμερα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ισραηλινού Κοινοβουλίου Γιόλι – Γιόελ Έντελσταιν, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων, η οποία ανακοινώθηκε κατά την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας νωρίτερα μεταξύ του κ. Έντελσταιν

και του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

“Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κνεσέτ, που σημειώνω είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Βουλής του κράτους του Ισραήλ επισκέπτεται την Κύπρο”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι “σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία Επιτροπής Φιλίας μεταξύ του Κοινοβουλίου του Ισραήλ και της Κύπρου”.

“Είναι μια σημαντική απόφαση που σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι “ήταν κοινή η θέση τόσο από πλευράς της κυπριακής Βουλής, όσο και από την πλευρά του Πρόεδρου της Κνεσέτ η σημαντικότητα των σχέσεων των δύο χωρών μας”. Μοιραζόμαστε, πρόσθεσε, “κοινές αξίες, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές της δημοκρατίας, είμαστε από τις εξαιρέσεις στη γύρω περιοχή με λειτουργική δημοκρατία, με σεβασμό όλοι προς τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών”.
Αλλά, ανέφερε, ο κ. Νεοφύτου, υπάρχουν “παράλληλα και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασίες όχι μόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς όπως είναι η έρευνα και η ανάπτυξη”.

“Το Ισραήλ, ο άλλοτε ξεχασμένος μας γείτονας, είναι σήμερα – και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το κάνουμε πράξη – ο αξιόπιστος σύμμαχος μας”, σημείωσε.
Αυτή, είπε, “είναι η θέση την οποία εκφράσαμε και την εκφράζω όχι μόνο υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Προέδρου της Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, αλλά και ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ”.

“Ο άλλοτε ξεχασμένος μας γείτονας προσφέρεται σήμερα ως ο πιο αξιόπιστος μας εταίρος”, επανέλαβε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκαν περαιτέρω επενδύσεις που μπορεί να κάνει το Ισραήλ στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι “δεν μπήκαμε σε αυτές τις λεπτομέρειες”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, δίνοντας τα παραδείγματα μεταξύ άλλων του τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, της επεξεργασίας λυμάτων, των αφαλατώσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Κνεσέτ Άβιγκντορ Λίμπερμαν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ 18 με 20 Νοεμβρίου.

“Προγραμματίζονται και άλλες επισκέψεις για να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι θέλουμε, ένα πραγματικό δόγμα όχι μόνο στα θέματα ενέργειας αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς με το κράτος του Ισραήλ”, ανέφερε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα