Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ανησυχεί τους επενδυτές

10:39 24/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ίδια ώρα που η προεκλογική εκστρατεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εντατικοποιείται, το ίδιο συμβαίνει με τις ανησυχίες για μια αλλαγή πορείας της Ιταλίας από το δρόμο της ανάκαμψης που θα έχει κόστος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters το κόστος του βραχυπρόθεσμου ιταλικού χρέους που είχε μειωθεί κατά πολύ αρχίζει να σημειώνει και πάλι άνοδο, αντικατοπτρίζοντας ανησυχίες ότι ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, ο οποίος έχασε την εξουσία στο αποκορύφωμα των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιταλίας το 2011, θα μπορούσε

να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κάποιοι ξένοι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις τώρα παρά να περιμένουν να δουν τι θα γίνει.

Ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Pictet Asset Management, Λούκα Παολίνι, που διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 135 δισ. δολαρίων συμβουλεύει τους πελάτες του να προτιμήσουν να επωφεληθούν από τα κέρδη τους στα ιταλικά ομόλογα πριν από μια πιθανή διόρθωση, συμβουλή που ισχύει όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κινδύνους είχαν πολύ καλή απόδοση λόγω των πολύ αισιόδοξων υποθέσεων που έγιναν στη βάση της πολιτικής και της οικονομίας. Προτείνω όπως ο κόσμος αποσύρει τα λεφτά του από όλες τις περιφερειακές χώρες ώσπου να δούμε τι θα γίνει στην Ιταλία, αλλά ακόμη και μέχρι να αποδειχθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν ‘έχει αποκοιμηθεί στο τιμόνι’», αναφέρει.

Ο κ. Παολίνι, ο οποίος προωθεί σε μακροπρόθεσμο πλάνο το χρυσό και προτείνει μειωμένες επενδύσεις σε ιταλικά ομόλογα και μετοχές προσθέτει ότι «Οι ΗΠΑ κινούνται, η Ιαπωνία κινείται και η ΕΚΤ χάνει τον νομισματικό πόλεμο».

Παρόλο που λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Μπερλουσκόνι θα επιστρέψει στην εξουσία, ο πρώην Πρωθυπουργός έχει μειώσει σταθερά την αρχικά τεράστια διαφορά που είχε στις δημοσκοπήσεις από το μεγαλύτερο κεντροαριστερό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα, χάριν σε μια σειρά από εμφανίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Παρά το γεγονός ότι η κεντροαριστερά παραμένει ξεκάθαρα το φαβορί των εκλογών και η δύναμη που θα ελέγχει την Κάτω Βουλή, ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να παρεμποδίσει τον έλεγχο από αυτή της Γερουσίας, κάτι που θα δυσχέραινε τις προσπάθειες μιας νέας Κυβέρνησης να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να κρατήσει ενωμένο ένα συνασπισμό.

Η ήττα έκπληξη των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας την Κυριακή αποτελεί μια έγκαιρη υπενθύμιση του απρόβλεπτου της πολιτικής.

Τώρα που η πιθανότητα μιας κατάρρευσης της ευρωζώνης φαίνεται να έχει υποχωρήσει μετά από επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα υποστηρίξει τα μέλη της που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι ψηφοφόροι της ηπείρου λαμβάνουν υπόψη τους άλλες ανησυχίες όταν ψηφίζουν και τα αποτελέσματα δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.

«Επενδύω στην ευρωζώνη αλλά όχι στην Ιταλία, γιατί παρόλο που έχουν πρωτογενές πλεόνασμα, επικρατεί τεράστια πολιτική αβεβαιότητα», αναφέρει ο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη νορβηγική επενδυτική Skagen που διαχειρίζεται 19 δισ. δολάρια, Torgeir Hoien.

«Τι είδους πολιτικές θα προωθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα αν κερδίσει; Δεν είμαι σίγουρος. Υποψιάζομαι ότι ο Μπερλουσκόνι είναι πολύ πιο δημοφιλής στην Ιταλία απ’ ότι νομίζουν οι περισσότερα από εμάς. Ο μέσος Ιταλός ήταν αρκετά ευχαριστημένος μαζί του», λέει.

Αυτού του είδους οι ανησυχίες έσπρωξαν την απόδοση διετών ιταλικών ομολόγων να αυξηθούν κατά 12 μονάδες βάσης (bps) σε 1,52% μετά την πτώση τους σε ρεκόρ χαμηλό εδώ και 33 μήνες στις 16 Ιανουαρίου. Παρομοίως, η πενταετής απόδοση αυξήθηκε κατά 20 bps από τις 11 Ιανουαρίου σε 2,98%.

Keywords
Τυχαία Θέματα