Ι. Παναγιώτου :Νέο σχέδιο για τη μείωση των αποβλήτων

17:45 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την άποψη ότι μια βιώσιμη πολιτική διαχείρισης αποβλήτων ξεκινά από πολιτικές μείωσης της παραγωγής τους, εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου σε χαιρετισμό της στο συνέδριο που διοργάνωσε η Green dot Κύπρου με θέμα «Ανακύκλωση και Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων».

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρόσθεσε, «χρειάζεται ενημέρωση και συμμετοχή

του πολίτη, των τοπικών αρχών, του ιδιωτικού τομέα και βέβαια του κράτους».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κα. Παναγιώτου είπε ότι «η διαχείριση των Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων αποτελεί πονοκέφαλο για τις σύγχρονες κοινωνίες, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου, η οποία δυστυχώς κατατάσσεται στους παραγωγούς μεγάλου όγκου αποβλήτων (αναλογούν 750 Kg ανά άτομο) τα οποία καταλήγουν σε μεγάλο βαθμό στις χωματερές».

Ανέφερε ότι «η γενικότερη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/98 για μείωση των αποβλήτων, που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ, αποτελεί μια ορθή βάση όμως χρειάζεται την εφαρμογή προγραμμάτων φορολόγησης που θα στηρίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και εργαλεία ορθότερης διαχείρισης των Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων».

«Οι μέχρι στιγμής σχεδιασμοί στην Κύπρο», πρόσθεσε, « βασίζονται στην υφιστάμενη παραγωγή αστικών αποβλήτων και στην λανθασμένη , κατά την άποψη μου, παραδοχή ότι οι ποσότητες αυτές θα αυξάνονται μέχρι το 2040 με τον ίδιο ρυθμό».

Όπως είπε, «κύρια πρόνοια του περί Αποβλήτων Νόμου Αρ. 185(Ι)/2011 σύμφωνα με το άρθρο 9(1) και (2) είναι η εφαρμογή της ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας και διάθεση) λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο για την προώθηση εναλλακτικών δυνατοτήτων, που παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από περιβαλλοντική άποψη».

Στα πλαίσια του πιο πάνω Νόμου, κατέληξε η κα. Παναγιώτου, «έχει ετοιμαστεί νέο Σχέδιο Διαχείρισης για τα Οικιακά και Παρόμοιου Τύπου Απόβλητα όπου προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη και μείωση των αποβλήτων».

Keywords
Αναζητήσεις
παναγιωτου κοιλιοκακη
Τυχαία Θέματα