Η Ουγγαρία υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού

17:31 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ούγγροι αξιωματούχοι εξέφρασαν σε Κύπριους Βουλευτές, «την αλληλεγγύη της χώρας τους και επαναβεβαίωσαν τη σταθερή υποστήριξή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ουγγαρία, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ουγγαρίας

στη Βουλή των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου και το μέλος της Ομάδας και της Επιτροπής Φειδίας Σαρίκας (φώτο) είχαν την Πέμπτη συναντήσεις με Ούγγρους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, έγιναν δεκτοί από τον Αντιπρόεδρο της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης δρα János Latorcai και είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας-Κύπρου Zoltán Köszegi, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Mihály Balla, τον Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Mátyás Firtl και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας. Gergely Pröhle.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Νεοφύτου προέβη σε ανασκόπηση των βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος και ενημέρωσε τους Ούγγρους αξιωματούχους για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας επισήμαναν ότι είναι απαράδεκτο η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να διατηρεί 40,000 στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο».

Ο κ. Σαρίκας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη σταθερή και συνεπή στήριξη της Ουγγαρίας στην υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου με μία λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι Ούγγροι αξιωματούχοι εξήραν «τις διαχρονικά φιλικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες και τόνισαν την σύμπτωση απόψεων και στάσεων σε σχέση με διάφορα διεθνή προβλήματα».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις χώρες μέλη της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση της Κύπρου και της Ουγγαρίας καθώς και στα μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για την ανάκαμψη της οικονομίας τους.

Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλήματα που ανακύπτουν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, εξάλλου, στον καταλυτικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επίλυση του προβλήματος της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Τόσο η κυπριακή όσο και η ουγγρική πλευρά εξέφρασαν, τέλος, το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων, καθώς και για συντονισμό των θέσεων των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής τους κοινοβουλευτικής συμμετοχής τόσο στην ΕΕ όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Την Παρασκευή κυπριακή αντιπροσωπία επισκέπτεται την πόλη Dabas, της οποίας δήμαρχος είναι ο Πρόεδρος της Ουγγρικής Ομάδας Φιλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα