Η Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως καταψηφιστεί ο Προϋπολογισμός 2014

18:57 11/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ η οποία συζήτησε σήμερα την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας για το 2013, τις προοπτικές για το 2014 και τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014, αποφάσισε όπως εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό 2014 στο σύνολο του.

Επιμέρους εισηγήσεις για τροπολογίες στον προϋπολογισμό θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του.

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

κατά την συνεδρία της, διαπίστωσε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο μέσο βαθιάς οικονομικής ύφεσης η οποία είναι απότοκο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κρίσης η οποία έχει βαθύνει ακόμα περισσότερο μετά τη συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup και τις αποφάσεις για το κούρεμα των καταθέσεων, τη βίαιη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της χώρας και όλους τους υπόλοιπους, επαχθείς για την Κύπρο όρους του μνημονίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με βάση τη συζήτηση που έγινε, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κατέληξε στο ότι η πιστωτική ασφυξία που ακολούθησε και η έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, οδήγησε στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εκτίναξη της ανεργίας από το 12% στο 17,2% με 76,000 άνεργους.

Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα στους επαχθέστερους όρους του μνημονίου είναι και η δέσμευση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα στον ιδιωτικό τομέα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Όπως αναφέρεται, ο Προϋπολογισμός του 2014, ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός και συνάμα ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, δυστυχώς ακολουθεί την πεπατημένη του μνημονίου τόσο ως προς τη φιλοσοφία όσο και ως προς τη συγκρότηση του.

“Διαπιστώνουμε ότι η πολιτική και η φιλοσοφία του κουρέματος άγγιξε και τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους €626εκ. Από πλευράς Κυβέρνησης φαίνεται να επιδεικνύεται υπερβάλλον ζήλος αφού η μνημονιακή δημοσιονομική υποχρέωση αφορούσε περικοπές ύψους €270εκ. Τα κονδύλια για την ανάπτυξη μειώνονται κατά 20%, ενώ σημαντικές περικοπές ύψους €126εκ αφορούν κοινωνικές δαπάνες, δαπάνες για την υγεία την παιδεία και τον πολιτισμό”, προστίθεται.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 είναι ο πιο σφικτός προϋπολογισμός όλων των εποχών – αποτελεί το εργαλείο για την εφαρμογή μιας καταστροφικής νεοφιλελεύθερης συνταγής η οποία οδηγεί την οικονομία στα γρανάζια ενός φαύλου κύκλου λιτότητας και ύφεσης.

Επίσης, σημειώνεται, ότι “ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 κινείται μέσα στα πλαίσια του Μνημονίου συναντίληψης με το οποίο διαφωνούμε, είναι ο προϋπολογισμός αυστηρής λιτότητας, με τεράστιες περικοπές στην ανάπτυξη”.

Σημαντικές περικοπές, αναφέρεται, γίνονται και στις κοινωνικές παροχές, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

“Πρόκειται για προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό, υφεσιακό και κοινωνικά σκληρό. Ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που με υπερβάλλοντα ζήλο εφαρμόζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη οι οποίες αντικατοπτρίζονται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό, οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις, αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια και βαθαίνουν ακόμα περισσότερο η κρίση και η ύφεση”, αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα