Η Λάρνακα συμμετέχει σε Μεσογειακό Πρόγραμμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη

21:07 2/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Λάρνακα, ο Δήμος συμμετέχει στο δίκτυο USUDS – ”Mediterranean Network for the promotion of Sustainable Urban Development Strategies and three news UDS”, δηλαδή Μεσογειακό Πρόγραμμα για την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης, που προωθεί ενέργειες διασυνοριακής συνεργασίας χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων Μεσογειακών χωρών.

Σε

δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «ο σκοπός του προγράμματος είναι η εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Λάρνακα, το οποίο θα περιλαμβάνει και θα αξιολογεί οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους της πόλης».

Απώτερος στόχος του προγράμματος συνέχισε, «είναι η ιεράρχηση των έργων και δράσεων που θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, ιδιαίτερα στα πλαίσια των προγραμματισμένων τοπικών αναπτύξεων Λιμανιού -Μαρίνας – Αεροδρομίου – Εκθεσιακών χώρων και παράλληλα ο λεπτομερής σχεδιασμός συγκεκριμένων έργων τα οποία θα αποτελέσουν προτάσεις για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020».

Ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ακόμα ότι ο Δήμος «συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα από τη δεκαετία του ’90 και έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, τόσο στην αξιολόγηση, όσο και στην αξιοποίηση των οικονομικών πόρων. Είναι ίσως ο πρώτος Δήμος στην Κύπρο σε απορρόφηση πόρων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τώρα στοχεύει να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να είναι και πάλι από τους πρώτους Δήμους στην απορρόφηση κονδυλίων και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τον προγραμματική περίοδο 2014 – 2020» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι «προτεραιότητα της πενταετίας είναι να αντλήσουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου και για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουμε ώριμα έργα. Αυτό είναι ουσιαστικά που πέτυχε η Λεμεσός και η Λευκωσία και πήραν εκατομμύρια ευρώ από τα συγκεκριμένα ταμεία ενώ η Λάρνακα πήρε μόνο για τα έργα τα οποία ήταν έτοιμα δηλαδή τη διαμόρφωση των τριών πλατειών της πόλης και την αναδιαμόρφωση της Πιαλέ Πασιά”.

Aνέφερε ακόμα ότι ”το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα συγκροτημένο σχεδιασμό πως προχωρούμε με τα έργα αυτά τα οποία θα εντάξουμε σε ένα ενιαία σχεδιασμό και δημιουργώντας ένα σχέδιο ανάπτυξης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι «ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά η Λάρνακα θα πάρει περίπου 450 χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μας επιτρέψουν να κάνουμε το κατάλληλο σχεδιασμό για να αποκτήσουμε το απόθεμα έργων που θέλουμε να υλοποιήσουμε και να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο».

Κληθείς να αναφέρει ορισμένα από τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 13 έργα τα οποία έχουν δοθεί στο Γραφείο Προγραμματισμού ως ενδείξεις, ως σκέψεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας έχει ενημ

Keywords
Τυχαία Θέματα